Ditt energibehov:
Innan du installerar solceller är det viktigt att du förstår din energiförbrukning. Detta hjälper dig att bestämma hur stor anläggning du behöver och hur mycket energi den kan generera. Kolla även upp huvudsäkringens kapacitet.
Överskottsproduktion:
Du kan välja att sälja eller spara din överskottsproduktion. Två smarta sätt att få ännu större nytta av dina solceller. Läs om våra solcellsavtal här!
Välj rätt plats:
Placeringen av din solcellsanläggning är viktig. Du bör se till att den placeras på en plats där den kan få maximalt med solljus. Solpaneler fungerar bäst när de är riktade mot söder och inte har några skuggor från träd eller byggnader. Se till att ditt tak är i gott skick om du ska installera solcellerna på ditt hus.
Undersök dina finansieringsalternativ:
Solcellsanläggningar kan vara en dyr investering, men det finns olika finansieringsalternativ som kan göra det mer överkomligt. Det kan vara värt att undersöka olika finansieringsalternativ och se vad som fungerar bäst för din ekonomiska situation.
Solcellernas kvalitet:
Det är viktigt att du väljer solceller av hög kvalitet för att säkerställa att de kommer att fungera effektivt och pålitligt under många år. Kontrollera solcellernas effektivitet och garantier och att de fungerar i dina specifika förhållanden.
Installatörens kompetens:
Att installera solceller kräver specialiserad kompetens och erfarenhet från montörerna. Välj en installatör med certifierade montörer och som har erfarenhet av att installera solceller. Kolla även upp leveranstiden och vad ditt avtal säger.
Tillstånd och regler:
Innan du beställer solceller bör du kontrollera om det krävs några tillstånd eller bygglov från din kommun eller myndighet. Du kan också behöva överväga eventuella lokala regler för solceller, till exempel krav på avstånd till grannar eller byggnadsregler.
Stöd och bidrag:
Sedan några år tillbaka finns ett grönt avdrag för installation av grön teknik. Riksdagen höjde avdraget för installation av solceller till 20 procent av kostnaden för arbete och material från 2023. Det finns även ett skatteavdrag på 50 % för installation av lagring av egenproducerad el. Läs mer på Skatteverket.