Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

En kvinna sitter och läser en bok i en fåtölj. Hon har fötterna på ett element.

Kyla och el - därför ökar förbrukningen när temperaturen faller

Vinter och kyla innebär inte bara krispiga morgnar och snötäckta landskap; det sätter även elförbrukningen på prov, även i de mest energieffektiva hemmen. Moderna värmesystem som bergvärme och luft/vattenvärmepumpar är förvisso effektiva, men vid tillräckligt låga temperaturer påverkas även deras elförbrukning. Faktum är att inte ens ett tomt hus är befriat från elåtgång.

När temperaturen sjunker dramatiskt måste värmesystemen arbeta hårdare för att hålla temperaturen behaglig inomhus. Exempel som bergvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar, trofasta arbetshästar för uppvärmning, behöver vid hård kyla ta hjälp av den inbyggda elpatronen för att komplettera energiproduktionen – vilket leder till en ökad elförbrukning under de kallaste dagarna.

– Det du kan göra för att försöka parera den ökade förbrukningen är att dra ner på inomhustemperaturen en till två grader och istället ta på dig en tröja och tjocka sockor inne, säger Urban Jonasson, teamledare kundservice.

Tomma hus drar energi

Du bör också vara medveten om att även ett hem som inte används, som till exempel ett fritidshus, drar el under vintermånaderna.

– Först och främst måste värmesystemet hålla huset ovanför fryspunkten för att undvika skador. Många blir förvånade när de kommer hem efter en längre resa och får se sin förbrukning, men det är alltså helt naturligt att även ett tomt hus drar el, främst vintertid, fortsätter Urban.

Tips för att hantera elförbrukningen

  • Justera inomhustemperaturen: En grad eller två lägre kan göra stor skillnad. En tumregel brukar vara att om du sänker en grad sparar det cirka 5 procent energi.
  • Använd timerfunktioner: Programmera om möjligt värme och belysning med timerfunktioner så att de är aktiva när någon är hemma.
  • Utnyttja energisparlägen: Många moderna apparater har energisparlägen som kan minska elförbrukningen när de inte används aktivt.
  • Se över isoleringen: En välisolerad bostad minimerar värmeförluster och bidrar till att minska behovet av extra uppvärmning under kalla dagar.
  • Stödelda i kamin eller öppen spis.
  • Sänk temperaturen på golvvärme i badrum och stäng av handdukstorken.
  • Investera i smarta hemlösningar: Smarta termostater och hemautomatiseringssystem kan optimera din energianvändning baserat på bland annat scheman, temperaturförändringar och spotpriset.

Kylan påverkar mest

Att förstå hur kylan påverkar elförbrukningen är nyckeln till att hantera vinterns energikostnader på ett smart sätt. Det gäller också att vara medveten om att energiförbrukningen varierar från ett år till ett annat. Att ditt hushåll förbrukade en viss mängd el i november 2022, betyder inte att det automatiskt blir samma nivå 2023 – det beror absolut främst på utomhustemperaturen.