Nu ska alla ha fått tillbaka strömmen, det som behöver åtgärdas är följande: I Nälden ska fjärrvärmen åtgärdas innan kl 15 idag, men det kan dröja ett tag innan det är full värme igen.

Avbrottskartan
Tre personer paddlar kanot.

Säkra sommaren – 5 tips för semester på hemmaplan

Semester med tunnare plånbok kan bli rik på upplevelser ändå. För att preppa för dyrtider har vi samlat fem fina Svemester-tips, här och där över hela landet. Ut och upptäck i sommar.

1) Gelato från Jämtland till Skåne

Glassälskare i alla åldrar kan navigera genom sommaren med Sveriges glasskarta. Här finns bland annat Gelaterian i Göteborg som korades till svensk glassmästare 2023 i närkamp med ett 20-tal andra finalister. Alla deltagare i Glass-SM finns med på kartan som skapades i samband med tävlingen. Styr kosan till krämig gelato, frisk sorbet och ljuvligt lena smaker av äkta råvaror. Hantverksglass kostar förvisso mer än den färdigförpackade, men lite lyckligare blir man.

2) Små och stora naturupplevelser (eller en bra badplats)

Ibland finns de finaste äventyren precis runt hörnet och friluftsälskande bloggare kan både visa vägen bortom invanda spår, och guida till trakter vi inte alls är bekanta med. Upptäck Jämtland är startat av två tjejer som visar sina smultronställen från fjäll till skog och sjö. Det vilda Göteborg är skribentens och fotografens motsvarande initiativ för vår västliga storstad. Och Mitt i det vilda är naturguidens favoriter i Vansbro och Dalarna.

Ett generaltips är annars naturreservats-bingo. Sök på Länsstyrelsens hemsida efter naturreservat, skriv ut eller spara listan i telefonen och ge dig ut och kryssa. Du kan alltid höja ambitionen med Sveriges nationalparker.

3) Dra på en kayakomat-tur

Ett roligare sätt att bada? Eller kanske att upptäcka en plats från vattnet? Med Kayakomat är det nu ännu enklare att hyra kajak och SUP-bräda över hela landet. På över 100 platser finns obemannade Kayakomat-stationer med kajaker och paddelbrädor som du kan hyra, från två timmar och uppåt. Paddel, flytväst och kapell till kajakens sittbrunn ingår, du bokar via nätet och checkar ut grejerna med en kod. Plättlätt.

4) Koppla av i annans trädgård

Tänk att få chilla i grönskande trädgård utan att behöva ta ett spadtag. Söndagen den 16 juli har du chansen, då anordnas Öppen trädgård där trädgårdsägare över hela landet slår upp sina grindar för besökare. Ströva i woodlands, inspireras av odlingar, slå dig ner i en berså och träffa andra trädgårds- och odlingsintresserade. En karta till alla medverkande trädgårdar finns på tidningen Lands hemsida, bara att leta rätt på närliggande adress och åka dit.

5) Botanisera i bibliotek

I fulväder och när du behöver paus från strand eller storstad bjuder biblioteken en vilsam motpuls. En del är värda en omväg bara för sin egen skull – med utställningar, mötesplatser och rum för kreativitet. Eller rätt och slätt fin arkitektur. Ta en sagostund med de minsta, låt tonåringen frossa i mangaserier, eller fördriv några timmar med veckotidningar, böcker och musik.

Sju fina bibblor landet runt:

  • Skellefteå stadsbibliotek i Sara kulturhus
  • Kulturhusets bibliotek i Stockholm
  • Luleå stadsbibliotek i Kulturens hus
  • Falu stadsbibliotek i Falun
  • Malmö stadsbibliotek
  • Halmstad stadsbibliotek
  • Västerås stadsbibliotek

BONUSTIPS: Tre bibliotek i Norden
– magnifik arkitektur och mångsidigt innehåll