Den 11 februari klockan 21:00-02:00 utför vi ett planerat underhållsarbete på vår webbplats. Det kan innebära att det är svårt att teckna elavtal under den tiden.

Solceller i solnedgång på vintern

Solkraft

Solceller är ett bra sätt att producera förnybar energi, även i Sverige. Kylan och reflektionerna från snön bidrar till att mer solenergi kan utvinnas. Länge trodde vi att solenergi inte var någon idé här i norr. Det var fel. De ljusa somrarna och vårvintern när solen reflekteras i snön har bevisat att solkraft funkar bra i norra Sverige. Särskilt med solpaneler anpassade för ett nordiskt klimat. 

Varför solkraft?

Förnybar energi

Solenergi är både fossilfri och förnybar. Det innebär att den har en minimal påverkan på klimatet jämfört med till exempel kol och olja. Solceller kan producera el utan utsläpp och i flera decennier.

Svenska klimatet är perfekt

De ljusa somrarna och vårvintern när solen reflekteras i snön har bevisat att solkraft funkar bra i norra Sverige. Kylan och reflektionerna från snön bidrar till att mer solenergi kan utvinnas.

Oändlig energi

Till skillnad från icke-förnybara resurser som kol, olja eller kärnkraft kommer solens energi att finnas i många miljarder år till och den förnyas hela tiden.

Solceller på taket till Jämtkrafts huvudkontor.

Våra anläggningar för solceller

Jämtkraft har en solcellsanläggning på huvudkontoret i Östersund som producerar 18 000 kWh el per år.

Östersund solpark

Översiktsbild över alla solcellspaneler i Östersunds Solpark.

Solel på ett enkelt och tillgängligt sätt

Genom Östersund Solpark kan vem som helst få tillgång till solenergi utan ett eget tak att sätta paneler på. Privatpersoner och företag som enkelt och bekvämt vill ta del av förnybar solenergi kan oavsett var eller hur de bor köpa andelar i en ekonomisk förening som äger parken. På så sätt får de el från den sex hektar stora parken som årligen producerar cirka 3 000 MWh el, vilket räcker till hushållselen i ungefär 1000 lägenheter eller 600 villor. Östersund Solpark är ett gemensamt initiativ av Jämtkraft och Östersundshem som tillsammans finansierat uppförandet.

Illustration av hur solenergi fungerar.

Hur fungerar solceller och solenergi?

Solceller omvandlar solens strålar till elektricitet och ger förnybar el. Läs om hur solceller och solenergi fungerar.