Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
En medarbetare på Jämtkraft står vid en trappa vid en av Jämtkrafts fjärrvärmeanläggningar.

Utbildningar inom energibranschen

Är du intresserad av ett jobb i energibranschen? Utbilda dig till elkraftingenjör eller drifttekniker, två efterfrågade utbildningar som öppnar dörrarna till spännande karriärmöjligheter.

Drifttekniker

Som drifttekniker spelar du en viktig roll i samhället. Vi ser ett stort behov av den kompetensen i framtiden och vill därför stötta utbildningar som ger möjlighet att få ta del av vår spännande bransch.

Tack vare en lång praktikperiod får vi möjlighet att visa dig hur vi jobbar och förhoppningsvis lära känna en framtida kollega! Efter utbildningen kan du söka jobb som drifttekniker vid något av våra värmeverk eller kraftvärmeverk.

Vad innebär det att arbeta som drifttekniker?

Som drifttekniker arbetar du med att driva, underhålla och reparera teknisk utrustning för produktion och distribution av värme, elkraft och kyla. Utbildningen ger breda kunskaper både praktiskt och teoretiskt. Arbetet innebär att vara en nyckelperson i arbetet att övervaka, driva och underhålla energiproducerande anläggningar.

Om utbildningen

Drifttekniker inom kraft och värme är en yrkeshögskoleutbildning inom ramen för Heta utbildningar i Härnösand. Det är en eftergymnasial utbildning som kombinerar teoretiska studier med stark koppling till arbetslivet, med en betydande praktikdel (Lärande i arbete, LIA). Vi på Jämtkraft erbjuder praktikplatser hos oss. Utbildningen är studiemedelsberättigad och omfattar 400 YH-poäng som sträcker sig över fyra terminer (2 år) på heltid.

Mer information och ansökan hittar du på Heta Utbildningars webbplats

HETA utbildningar – Härnösands Energitekniska Arena

Elkraftingenjör

Som elkraftingenjör har du goda chanser att få jobb i en framtidsbransch där du kan vara med och utveckla nya energilösningar. Jämtkraft är medfinansiär till högskoleutbildningen som ges på distans.

Karriärmöjligheter

Elproduktion är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället. Samtidigt finns det för få ingenjörer inom elkraft, vilket innebär att den som går utbildningen kommer att ha goda chanser till jobb efter examen. Här är några exempel på vad du kan jobba med hos oss efter utbildningen:

Ingenjör i driftcentralen

Arbetar med planering, kraftaffärer, hantering av vår kraftbalans, prognoser samt styrning och övervakning av kraftanläggningar.

Anslutningstekniker

Arbetar med kundtekniska uppgifter inom elnätsverksamheten som innefattar hantering av anslutningsärenden mot elnätet, offerthantering, kalkyler och till viss del beredningar samt ekonomisk uppföljning av projekt.

Beredare

Självständigt arbete där du behöver ha analytisk förmåga att kunna se helheten gällande ekonomi, teknik, kvalitet och miljö samtidigt som du har kunden i fokus. Det ingår även fältarbete för att planera och bereda jobben på ett bra sätt.

Om utbildningen

Bakom utbildningen står Energiföretagen Sverige, Mittuniversitetet, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Jämtkraft och 12 andra medlemsföretag i Energiföretagen Sveriges finansierar utbildningen. Genom nära samverkan med företagen får du rätt kunskaper. Eftersom utbildningen ges på distans kan du plugga där du bor och under de tider som passar dig.

Mer information och ansökan hittar du på Mittuniversitetets webbplats