Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Jämtland Basket.

Basketfeber i Östersund

Det känns som basketfeber i Östersund. Sporten upplever en rejäl uppstuds med stora idrottsliga framgångar och ett ökande intresse. Båda våra elitlag är framme i slutspel i dam- respektive herrligan. Dessutom är båda huvudtränarna, Alva Stark och Adnan Chuck, nominerade till ”Årets Coach” i respektive liga. Och intresset bland både ungdomsspelare och den lojala publiken växer enormt.

Publicerad:

Foto: Per Danielsson/projektp.se

Entusiastisk publik

Både damlaget Östersund Basket och herrlaget Jämtland Basket har parkerat i toppen av tabellen under hela säsongen. Publiken vallfärdar till Tegeltemplet i Östersund och fler och fler vill stötta sina hjältar. Självklart spelas traditionsenligt Jämtlandssången innan varje hemmamatch inför en entusiastisk och känslofylld publik.

– Vi har en härlig och högljudd trupp av före detta spelare på läktaren som verkligen brinner för dambasket i Östersund, säger Bosse Svensson som är klubbordförande för Östersund Basket.

Publiken som besöker damlagets hemmamatcher har växt med 70 procent sedan förra säsongen och med det är man tvåa i hela Sverige vad gäller publiksiffran. Basketherrarnas publiksnitt ligger faktiskt klart över fotbollslaget ÖFKs publiksiffror den här säsongen.

– Arenan tar 1 700 och vi snittar höga 1 500 besökare, säger Pecka Johansson som är klubbdirektör för herrlaget Jämtland Basket. Och stämningen är fantastisk och intensiv. det var många som inte fick chansen att se fjolårets SM-finaler så vi tittar även på möjligheter att spela finalerna i Östersund Arena.

Jämtland basket. Foto: Per Danielsson/projektp.se

Basketkultur och framgångsfaktorer

Basket har en lång tradition och kultur i Östersund, som idag en av de viktigaste basketstäderna i Sverige. Herrarna har spelat i högsta ligan oavbrutet sedan år 2000 och i totalt 40 år. Damlaget gjorde comeback i högsta serien inför förra säsongen.

– Framgångarna beror på att vi har en otroligt tajt trupp som har kunna jobba med kontinuitet och att våra två elitlag har Sveriges två bästa head coaches i Adnan Chuck och Alva Stark, säger Pecka Johansson. Dessutom har vi en stark ungdomsverksamhet med över 700 ungdomar.

Nästan hälften av truppen kommer från egna led vilket är extremt mycket. Även damerna har en stark kärna av egna spelare och har också lyckats bra med rekryteringen enligt Bosse Svensson.

– Ja, det är en jäkla skjuts för basketen i Östersund. Vi är duktiga på att hämta hem spelare som fått erfarenhet från collegespel i USA. Dessutom har Sveriges mest lovande junior Astrid Frankl Sandberg valt just Östersund som klubb.

Men kanske att den största anledningen till framgångarna stavas Alva Stark. Bosse Svensson är lyrisk.

– Alva Stark är en självlysande ledare utöver det vanliga, hon är helt enorm och har byggt ett helt fantastiskt lag!

Maskoten Elektra värmer upp publiken. Foto: Per Danielsson/projektp.se

Yngsta huvudtränaren lyfter dambasket

Alva Stark är 25 år och klart yngst bland coacherna i basketligan. Hon har betytt mycket sportsligt har också lyft dambasketen sedan hon kom till klubben för tre år sedan.

– Jag har byggt relationer med tjejerna, värderat dem högt som individer och inte bara som spelare, säger Alva Stark. Jag tror att jag har fått dem att våga drömma större och det har bidragit till stora resultat. Vi har inte samma förutsättningar som killarna rent ekonomiskt men med rätt inställning och satsning framåt kan vi förändra.

Idag jobbar de två elit-klubbarna väldigt tätt ihop och strävar efter att göra det enklare för tjejer att satsa på basket. Det har hänt en del sedan Bosse Svensson började engagera sig för dambasket 2015. Då var han rejält upprörd.

– Jag var riktigt förbannad när jag såg hur dåliga villkor tjejerna hade då, berättar Bosse Svensson. Men fortfarande finns stora skillnader i förutsättningarna för en damspelare jämfört med herrspelarna.

Alva Stark har utmärkt sig även på den internationella arenan och har nyligen skrivit på som förbundskapten för Danmark. Men det finns förhoppningar att hon ändå blir kvar som en viktig kugge i Östersund.

– Jag är öppen och ser en stor potential för klubben. Jag trivs också otroligt bra i Östersund med både staden och människorna runt mig, säger Alva Stark. Jag brinner för att utveckla, stimulera och utmana människor och se dem växa. Det får jag möjlighet till här.

Bosse Svensson och Alva Stark.

Bosse Svensson gratulerar Alva Stark till uppdraget som förbundskapten för Danmark. Foto: Per Danielsson/projektp.se

Elektra.

Maskotarna Bruce och Elektra. Foto: Per Danielsson/projektp.se

Slutspel för båda lagen

Just nu spelar både Östersund Basket och Jämtland Basket huvudroller i slutspelet.

– Det sportsliga målet för oss är att etablera Östersund Basket som ett av Sveriges fyra starkaste lag. Där är vi ju redan och allt här efter är plus, säger Bosse Svensson och ler nöjt.

– Vi siktar förstås på att upprepa förra säsongens SM-final och ett SM-guld vore förstås helt fantastiskt, säger Pecka Johansson.