Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Längdskidspåren i Löfsåsen

Ideella krafter och sponsring ger förutsättningar för längdmecka

Historien kring de numer populära skidspåren började med den engagerade skolläkaren Hans-Olof Nylén. Han ville på ett praktiskt sätt visa en högstadieklass vägen till en hälsosam livsstil. Det var så det första spåret kom till år 2002.

Publicerad:

– Det första spåret vi drog var ett kortare spår för skoleleverna, det hette Friskvårdsspåret vid Svartsjöarna. Sedan har vi dragit längre spår allt eftersom i samarbete med markägarna. Jag trodde aldrig att området skulle bli så här populärt. Det känns bra att friskvårdsspåret för eleverna nu är friskvårdsspår för alla, berättade Hans-Olof Nylén, pensionerad distriktsläkare och tidigare kassör i föreningen Svartsjöarnas skidspår.

Skolspåret är grunden till den ideella föreningen Svartsjöarnas skidspår som fram till nu skött sträckningen mellan Brattåsen och Mariebystugan.

– Det är helt fantastiskt att vi har kommit så långt med ideella krafter. Vi har fortfarande samma fokus på att det handlar om att komma ut och må gott, har Gösta Olsson sagt. Gösta, en före detta mångårig ordförande i föreningen och en verklig eldsjäl som varit med från början.

Nya krafter

Från detta år 2022 har Genvalla IF tagit över som huvudman för spåren, Föreningen Svartsjöarnas skidspår är avvecklad men flera av nyckelpersonerna är kvar med målsättningen att sköta spåren som tidigare. Med Genvalla IF är förhoppningen att den lokala kopplingen och engagemanget för spåret kommer att öka.

Föreningen ska fortsatt arbeta för att utveckla spåren och vindskydden. Vi har röjt en hel del i skogen och det kommer vi fortsätta med kommande år för att få till bättre allt spår.

De båda ideella föreningarna är helt beroende av sponsorer för att ha råd att dra spåren. Jämtkraft har varit med ända från början och sponsrat med pengar.

– Föreningarna gör en fantastisk insats som gynnar många. Med sitt arbete öppnar de området för rekreation, friluftsliv och motion. De står för en kraft och ett samhällsengagemang som vi stöttar, säger Kai Lundin, sponsoransvarig vid Jämtkraft.

Vårsol & våfflor

Det finns flera grillplatser och vindskydd att stanna till vid för en fikapaus men är du sugen på något lite extra är våfflor i Tjärnänge eller Löfsåsen säkra tips.
När ljuset återvänder och solen står högre serverar hembygdsföreningen kaffe och våfflor med grädde och sylt.

– Det är ett populärt stopp för fikasugna! Det är roligt med liv och rörelse och att det händer lite i byn, säger Krister Haraldsson, föreningen Löfsåsspåren.