Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Torbjörn Björkman är nybliven fjärrvärmekund. För honom var trygghet och förutsägbarhet viktigast.

Fördubblat intresse för fjärrvärme under 2023

Skenande räntor och skakiga elpriser under förra vintern fick många husägare att snegla åt fjärrvärme. Samtidigt har priset på installationer av värmepumpar gått upp. Det gör att antalet nya fjärrvärmekunder fördubblades i år jämfört med förra året.
Publicerad:

– Det är ryckiga priser lite överallt just nu. En familjs månadsutgifter för mat har gått upp med tusenlappar, och räntorna har blivit ännu dyrare. Vi märker att både husägare och bostadsrättsföreningar söker trygga och stabila lösningar, säger Morgan Nielsen, energispecialist på Jämtkraft. 

Trots prishöjning

Tidigare i höstas gick Jämtkraft ut med en höjning av fjärrvärmetaxan med 9 procent 2024. Höjningen beror på kraftigt ökade kostnader för biobränslen. Dock är Jämtkrafts prisökning lägre än hos många andra fjärrvärmebolag. 
 
– Det var höjningar på mellan 20 och 40 procent på andra håll i landet, så vår höjning som innebär lite drygt 100 kronor i månaden för ett villahushåll är jämförelsevis låg. Eftersom priset är samma hela året, blir det förutsägbart och lättare att räkna på, säger Morgan Nielsen.  

Statligt stöd

Boverkets stöd för energieffektivisering i småhus är också en bidragande orsak till uppsvinget för fjärrvärmen, även om många fortfarande inte känner till att de kan söka bidrag.  

– Vi misstänker att det fortfarande finns många som inte känner till stöden. Det är ett mycket bra tillfälle att se över sin uppvärmning nu när det finns statligt stöd att söka för att komma bort från eluppvärmning. Dessutom går bidraget att kombinera med ROT avdraget, säger Morgan Nielsen. 
 
En som nyligen bytt till fjärrvärme är Torbjörn Björkman i Ås. Luftvärmepumpen var i behov av renovering och Torbjörn och hans familj stod inför ett val. 
 
– Antingen skulle vi fortsätta med vår gamla, elkrävande frånluftsvärmepump eller se framåt och investera i en lösning som både skulle vara tystare och ge oss mer trygghet på en osäker energimarknad. Sett i backspegeln är vi mycket nöjda. Det är varmt och krångelfritt, säger Torbjörn Björkman. 

Ny kraftvärme

Jämtkrafts ser en fortsatt tillströmning av kunder under 2024 och det finns kapacitet för fler fjärrvärmekunder i systemet. Nästa vinter står dessutom  Jämtkrafts nya kraftvärmeverk klart att tas i drift. 
 
– De två kraftvärmeverken tillsammans tryggar framtidens fjärrvärme, även när staden når målet om 75 000 invånare. Vi har dessutom mer marginaler i systemet om det skulle smälla till och bli riktigt kallt under en period, säger Morgan Nielsen. 

För mer information: 
Morgan Nielsen, energispecialist Jämtkraft  
063-14 92 98 
Martin Machnow, pressansvarig 
063-57 74 72, 073-597 81 50

Bilder

Jämtkrafts fjärrvärmeverk i Åre
Jämtkrafts fjärrvärmeverk i Åre
Torbjörn Björkman är en av de många villaägare som anslöt sig till Jämtkrafts fjärrvärmenät under 2023.
Torbjörn Björkman är en av de många villaägare som anslöt sig till Jämtkrafts fjärrvärmenät under 2023.