Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Ett barn lägger kläder i en tvättmaskin

Vad kan du göra för att energieffektivisera?

Det finns många saker som vi kan göra för att leva energismart. Men ibland är det svårt att veta hur. Här får du lite hjälp på vägen.

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken. Det bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att tänka efter och medvetet använda el och energi så smart som möjligt i din vardag.

Använder jag mycket eller lite el i förhållande till andra?

Följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

  • Lägenhet: 2 000 kWh/år (alltså i huvudsak hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5 000 kWh/år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2 000 KWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.

Var kan jag få oberoende rådgivning om åtgärder?

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller mejla till din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral. 

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om rådgivningen och hitta din kommuns energi- och klimatrådgivare.

Där kan du även få tips om hur du kan energieffektivisera i hemmet. Ett enkelt sätt att identifiera vilka apparater och annat som drar energi.