Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Närbild på en persons händer som håller i en telefon. Personen sitter vid ett skrivbord och i bild syns flera levande ljus och en dator.

Är timpris rätt för dig?

Det korta svaret: Ja, mycket talar för det. Inte minst om du har möjlighet att teckna avtalet Timpris med tak. Och lyckligtvis är det varken krångligt eller riskabelt att testa.

Det långa svaret kommer här – när vi reder ut saken med en expert.

Som namnet antyder innebär timpris att du som kund betalar det pris som elen har just den timme som du förbrukar den. Till skillnad från den mer traditionella debiteringsformen då du betalar ett och samma medelpris över hela månaden, oavsett när du förbrukar elen. Timpris kanske låter stressigt eller lite riskabelt, men är det hela sanningen? För somliga kan det absolut finnas pengar att spara på timpris, eller åtminstone vara värt att prova på. Moa Alexandersson är ansvarig för privatmarknaden på Jämtkraft och menar att det kan finnas fördelar med att välja timpris.

– Vissa hushåll kan sänka sin energikostnad med timpris genom att flytta förbrukningen till de billigare timmarna. Hur mycket det går att spara beror på engagemang och typ av utrustning, säger Moa Alexandersson.

Inte bara för den teknikintresserade

Timpris kan till exempel vara fördelaktigt för den som bor i villa och har möjlighet att styra sin elanvändning på egen hand. Och den som kör elbil kan påverka sin energikostnad förhållandevis mycket med timpris. Då kan användaren helt enkelt välja att ladda sin bil när elpriset är som lägst. Detsamma gäller den som har investerat i smarta hem-lösningar, det vill säga modern teknik med uppkoppling.

– Den som har intresse och har investerat i modern teknik har bättre möjligheter att styra sin förbrukning. Det kommer mer och mer hushållsutrustning som har mjukvara som tillåter styrning utifrån till exempel elpriset, säger Moa.

Med Jämtkrafts elavtal Timpris med tak har en eventuell tröskel sänkts. Fördelen med timpris är att man med hjälp av teknik eller egna ansträngningar kan försöka styra sin användning till tider med lägre pris. De som upplever att de saknar intresse eller inte tror sig ha möjlighet att anpassa sin förbrukning efter dessa tider har dock utryckt en viss tveksamhet – eftersom de då också riskerar att använda el under tider på dygnet då elen är som dyrast. Tanken med avtalet Timpris med tak är att råda bot på denna tveksamhet eller farhåga. Detta avtal låter dig ta del av timmarna med ett lågt pris men har ett pristak som gör att du aldrig behöver vara rädd att du använder el under tider med rekordhöga priser.

– När spotpriset, vilket är det som styr kundens timpris, stiger över en viss nivå träder pristaket i kraft och gör att du inte betalar mer än taket för någon enskild timme. Förhoppningen är att vi med detta avtal tagit bort ”det läskiga” med timpris, säger Moa.

Många bäckar små och upp till var och en

Du måste alltså inte ha prylar med uppkoppling eller tidsinställningar för att dra fördelar av timpris. Det kan räcka med lite planering på egen hand för att spara pengar och bidra till ett effektivt energisystem. Går elpriset ner klockan åtta på kvällen, ja, då kanske det kan vara en god idé att köra i gång tvätt- eller diskmaskinen vid den tiden. Enligt Moa handlar det om saker som inte kräver så stor insats av dig som elkund.

– Det är många bäckar små som kan göra att du sparar. Men det måste vara värt insatsen också, så det inte kostar för mycket energi av dig själv i stället, säger Moa.

Om det är vettigt att ha timpris och köra tvättmaskinen på natten är alltså upp till var och en att avgöra. Medan somliga ser det som en sport att spara så mycket energi som möjligt, har andra varken intresse eller möjlighet att råda över sin energiåtgång.

– För de allra flesta är det kanske inte värt att köra tvättmaskinen på natten. Ofta är det inte heller där som den stora skillnaden görs. Däremot, om du har möjlighet att programmera maskinen, då kanske det kan vara värt det, säger Moa.

Den som väljer timpris kan smidigt hålla koll på det kommande dygnets spotpris, vilket som sagt är det som styr timpriset, via vår app. Elbörsen Nord Pool sätter priserna klockan 13.00 varje dag. De är då låsta för dygnets kommande 24 timmar, med ett pris för varje enskild timme.

– Då vet man hur det kommer att se ut det kommande dygnet. Man kan även välja att ha pushnotiser via vår app som talar om när det är ovanligt högt eller ovanligt lågt, säger Moa.

Våga prova

För den som är intresserad eller nyfiken kan det alltså vara en god idé att testa timpris. Du får då ett unikt snittpris per kWh, som du åstadkommer själv genom att välja hur mycket el du förbrukar och till vilket pris. Ditt unika snittpris redovisas på din elräkning och går enkelt att jämföra med månadsmedelpriset som publiceras i vår prishistorik på jamtkraft.se.

– En del är kanske rädda för timpris och tänker att det blir dyrare. Men på det här sättet kan man själv enkelt testa, utvärdera genom jämförelsen och utifrån den ta ett beslut om vad som är bäst för just en själv säger Moa Alexandersson.

– Har man dessutom möjlighet att välja avtalet Timpris med tak finns i princip ingen anledning till oro. Med detta avtal tar du som sagt del av de låga priserna, men slipper de högsta, avslutar Moa.

Hur gör jag för att få timpris?

Du kan välja timpris oavsett om du har Jämtpriset eller Rörligt pris, kontakta oss om du vill byta från månadsmedelpris till timpris så hjälper vi dig.

En förutsättning för att kunna få timpris är att du är timavräknad hos ditt elnätsbolag. Om du inte redan är det kan vi hjälpa dig att bli det genom att vi skickar en begäran till ditt elnätsbolag.

Kolla även in vårt avtal Timpris med tak.

Kontakta oss063-14 90 00 eller info@jamtkraft.se