Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Privatmarknadsansvarig Moa Alexandersson

Fast elpris – därför avråder Jämtkraft

Inför kommande vinter är det många elbolag som lockar med kampanjer för fastprisavtal. Det är inte så konstigt med tanke på hur det blev förra vintern med vilt skenande elpriser. Jämtkraft har inte erbjudit fast pris på flera år. Privatmarknadsansvarig Moa Alexandersson förklarar varför.

– Vi förstår verkligen att det är många som blir lockade av ett elpris som är förutsägbart, särskilt om det också kommer med någon form av kampanjrabatt. Men vår erfarenhet är att det varken är bra för nivån på elpriset, energiomställningen eller dig som kund. Energimarknadsbyrån har statistik som tydligt visar att fast pris oftast blir dyrare. Den extrema energisituationen vintern 2022 var ett undantag.

Vi står ju inför en ny vinter med krig och osäkerhet, då borde väl fast pris vara bra?

– Ja, det låter ju logiskt. Men elbolagen som erbjuder fast pris tar alltid en ekonomisk risk. Och de fasta avtalen blev ju dyra för elbolagen förra vintern, så inför denna vinter behöver de ta extra höjd när de sätter sina priser. Det betyder att du som kund får betala för den risken med ett högre påslag på det fasta priset. Ofta följer även en månadsavgift och en bindningstid på minst 12 månader med. Så skulle det rörliga elpriset bli lågt i vinter har du bundit dig vid ett högt pris ända till nästa vinter.

Varför är fast pris dåligt för nivån på elpriset i Sverige?

– Med ett fast pris finns det inget motiv för dig att förändra ditt beteende som elkonsument. Det som hände förra året när elpriserna sköt i höjden, var att många elkonsumenter började minska sin energikonsumtion. Sveriges energiförbrukning gick ned samtidigt som efterfrågan på de dyraste timmarna minskade. Eftersom elmarknaden styrs av utbud och efterfrågan sjönk priset avsevärt

2022 överraskade både elkonsumenter och elbolag med priser som rusade utöver det vanliga. Ingen hade kunnat förutse hur snabbt det gick och hur illa det blev. Men sett i backspegeln kan vi lära oss mycket. I det första avsnittet av "Uppladdat av Jämtkraft" förklarar våra experter vad som egentligen hände och hur privatpersoner och företag ska tänka framåt för att klara en liknande situation bättre. För nu står vi inför nya vintrar och även om 2023 hittills ser mycket bättre ut, är det ingen garanti för att vi får låga elpriser kommande vintrar.

Vad har energiomställningen med fast pris att göra?

– Sverige behöver totalt sett hushålla med elen nu och framåt. Vi behöver också bli bättre på att förbruka elen när efterfrågan är låg. Sverige har ett överskott på el sett över året, men delar av året – exempelvis kalla vinterdagar när det är vindstilla – kan efterfrågan vissa timmar bli högre än utbudet. Vi behöver alltså anpassa vår konsumtion för att klara energiförsörjningen. Med ett fast pris spelar det ingen roll när elen förbrukas och då finns inga motiv till att förändra sitt beteende.

Varför ska jag ha kvar Jämtpriset just nu?

- Vi har haft en period nu där Jämtpriset har varit sämre än det rörliga spotpriset. Nu kommer vinterperioden då Jämtpriset brukar komma till sin rätt och skydda mot de högsta pristopparna. Det har Jämtpriset hittills lyckats bra med. Det finns aldrig några garantier för någonting när det gäller elmarknaden, men jag tycker att man ska vänta ut vintern innan man funderar över ett byte.

Vem passar rörligt pris för?

– Det är inte säkert att Jämtpriset alltid följer med hela vägen ner när det rörliga spotpriset sjunker. Jämtkraft har ju även ett rörligt prisavtal som kan passa bättre om du vill vara säker på att få det pris som är lägst för stunden och inte är rädd för pristoppar framöver, om det rörliga skulle sticka iväg.