Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

En ung kvinna med kortklippt hår laddar sin elbil samtidigt som hon kollar på sin mobiltelefon.

Timpris

Timpris är ett tillval som passar dig som i någon mån vill och kan styra din förbrukning och anpassa dina vanor. Du kan välja timpris oavsett om du har Jämtpriset eller Rörligt pris. Beroende på var du bor kan du också välja vårt avtal Timpris med tak. Här förklarar vi vad timpris är och vem det passar bäst.

Vad är timpris?

Med timpris betalar du vad elen kostar just den timme du faktiskt använder den. Din elmätare läses av och du får ett nytt elpris varje timme, dygnet runt. De olika priserna för dygnets 24 timmar baseras på det rena spotpriset som sätts av elbörsen Nord Pool för ett dygn framåt och följer alltså detta pris upp och ner. Viktigt att veta är att för dig som konsument tillkommer alltid en rad olika avgifter och moms på spotpriset innan det blir ett slutpris i ett elavtal för en kund. Eftersom det är olika pris vid olika tider på dygnet betyder det att du kan vara aktiv och påverka din faktura genom att styra din elförbrukning till tider med lägre pris.

Har du möjlighet att själv bestämma när på dygnet du förbrukar som mest el och vill vara riktigt elsmart är timpris en förutsättning.

Fördelar:

  • Du kan välja att använda elen när den är som billigast
  • Lägre elräkning om du använder elen under timmar med lägre elpris
  • Genom att inte använda el samtidigt som alla andra sparar du inte bara pengar utan bidrar också till ett stabilare elsystem.

Hur gör jag för att få timpris?

Du kan välja timpris oavsett om du har Jämtpriset eller Rörligt pris, kontakta oss om du vill byta från månadsmedelpris till timpris så hjälper vi dig.

En förutsättning för att kunna få timpris är att du är timavräknad hos ditt elnätsbolag. Om du inte redan är det kan vi hjälpa dig att bli det genom att vi skickar en begäran till ditt elnätsbolag.

Kolla även in vårt avtal Timpris med tak.

Kontakta oss063-14 90 00 eller info@jamtkraft.se

Månadsmedelpris baseras istället på de genomsnittliga timpriserna på elbörsen under aktuell månad. Med månadsmedelpris kan du inte påverka din faktura genom att styra under vilka timmar på dygnet du förbrukar elen. Du påverkas inte av pristoppar under de populäraste timmarna men kan heller inte utnyttja de låga priserna under de mindre populära timmarna.

För vem är timpris ett bra val?

Timpris passar dig som aktivt vill påverka din elräkning och som har möjlighet att anpassa din förbrukning till tider på dygnet då elpriset är lägre. Du kan till exempel ställa in laddningen av din elbil så att den bara laddar när elpriset är lågt, du kan ha en värmepump som kan styras efter spotpriset, eller köra diskmaskinen senare på kvällen i stället för direkt efter middagen som alla andra gör.

Då elpriset styrs av tillgång och efterfrågan gäller det alltså att undvika de dyra timmarna då många förbrukar el samtidigt. Kan du förändra ditt beteende eller dina rutiner när du använder mycket el, så kan du spara pengar. Dessutom hjälper du till att avlasta elnätet så strömmen räcker till oss alla, dygnets alla timmar.

Vårt elavtal Timpris med tak passar även dig som inte har lust eller möjlighet att anpassa din elanvändning i lika hög grad.

Rörligt avtal med timpris

Du som väljer ett rörligt avtal med timpris får ett elpris som varierar över dygnets alla timmar. Ditt pris följer med prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool timme för timme och du ser när på dygnet du får mest el för pengarna. Det betyder att du själv i stor utsträckning kan påverka din elkostnad om du är medveten och aktiv kring din förbrukning. Förbrukar du mycket el när kilowattpriset är högt, får du ett högre månadssnitt, medan du som lyckas flytta din förbrukning till mindre kostsamma timmar får en lägre snittkostnad. Det här är för dig som kan styra din förbrukning och vill ha möjlighet att själv påverka ditt pris i största möjliga utsträckning. Optimalt för dig som vill ha full kontroll.

Timpris med tak

Timpris med tak erbjuder vi på vissa marknader och är ett helt nytt unikt elavtal där du precis som med ett vanligt timpris betalar ett rörligt pris som baseras på spotpriset. Priset varierar alltså från timme till timme och ditt pris följer med ner när spotpriset sjunker. Det som skiljer Timpris med tak från ett traditionellt timprisavtal är att du är skyddad av ett pristak. När spotpriset stiger följer ditt pris med – men bara upp till pristaket.

Eftersom du debiteras per timme har du möjlighet att styra din förbrukning - och därmed kostnad - till de billigare timmarna på dygnet. Utifrån dina möjligheter och intresse – med pristaket behöver du aldrig vara rädd att du använder el under tider med rekordhöga priser.

Jämtpriset med timpris

Jämtpris med timpris kan ses som ett mellanting mellan ett rörligt avtal med timpris och vårt traditionella förvaltade avtal Jämtpriset med månadsmedelpris. Här får du ditt eget unika Jämtpris, baserat på när och hur du förbrukar din el. Men tack vare förvaltningsdelen i avtalet ger Jämtpris med timdebitering ett jämnare och stabilare pris än vad ett rörligt avtal med timpris gör. Du kan med denna kombination alltså i viss mån påverka din elkostnad genom att styra när på dygnet du förbrukar el, men inte i lika stor utsträckning som med ett rörligt avtal med timpris.

Hur vet jag om jag har timpris?

  • Du kan se det på din senaste faktura under rubriken ”Elhandel”, där står Timpris Ja eller Nej.