Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
Torbjörn Björkman, fjärrvärmekund hos Jämtkraft.

Tyst och krångelfritt med fjärrvärme i Ås

I familjen Björkmans villa i Sånghusvallen i Ås, är det numera betydligt tystare. En övergång från frånluftsvärmepump till fjärrvärme ledde till mindre krångel, mer förutsägbara uppvärmningskostnader och trivsammare inomhusmiljö.

– Vi stod inför ett val. Antingen skulle vi fortsätta med vår gamla, elkrävande frånluftsvärmepump eller se framåt och investera i en lösning som både skulle vara tystare och ge oss mer trygghet på en osäker energimarknad, säger Torbjörn Björkman.

Valet av fjärrvärme blir inte bara en teknisk uppgradering. Det är också en investering i familjens välbefinnande. Den gamla värmepumpen, som har fungerat i 13 år, stod inför en reparation.

– Effekten på den har blivit sämre. Den har många drifttimmar på nacken och vi skulle behövt byta kompressor inom en snar framtid. Det hade vi kunnat göra och använt den ett tag till, men vi ville ha en lösning som var hållbar på lång sikt, både ekonomiskt och praktiskt, säger Torbjörn Björkman.

En man pekar och styr en fjärrvärmecentral hemma i sin villa.

Torbjörn Björkman visar upp värmecentralen

Fjärrvärmepump i ett hem.

Värmecentralen, inkopplad och klar

En viss oro för skenande elpriser, inte minst efter senaste vinterns påfrestningar, vägde också tungt i familjens beslut. Fjärrvärmens förmåga att erbjuda stabil och förutsägbar kostnad blev en avgörande faktor. Familjen Björkman är nöjda med beslutet.

– Vi följer ju de osäkra elmarknaderna. Och särskilt med tanke på kriget i Ukraina känns det bra att ha en uppvärmningslösning som står stadigt. Vi vet att vi betalar samma pris hela året och det blir inte samma skillnader mellan vinter och sommar. Och varmt blir det!

För familjen Björkman innebär valet av fjärrvärme att de kan fokusera på annat. Dessutom slipper de bakgrundsbrummet från värmepumpen. Och även om installationen kostade en slant, är Torbjörn Björkman övertygad om att den betalar sig.

– Om elpriserna är normala och stabila framöver, tror jag att det går på ett ut. Men med priser som förra vintern, tror jag att vi kommer spara en slant. Dessutom behöver vi inte bekymra oss över en ny värmepump så småningom, säger Torbjörn Björkman.