Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Porträttbild på en kvinna med vinterjacka och mössa.

Få elkoll i fjällstugan

Skidsäsongen är kommen. Efterlängtad såklart, men med ett fritidsboende i fjällen är tanken på elpriset oundviklig. Med smarta elspartips för fjällstugan, eller lägenheten, kan du hålla kostnaderna nere och njuta av friluftslivet fullt ut.

Tips

  1. Ha kaffe i termos
    Häll upp morgonkaffet i en termos direkt när det är klart, i stället för att låta det stå på i kaffebryggaren. När du stänger av kaffebryggaren sparar du energi. Ta med termosen ut på tur eller njut av eftermiddagskaffe hemmavid.
  2. Duscha snabbt efter skidturen
    I genomsnitt gör vi av med 66 liter vatten per dygn för att hålla oss rena, kanske efter en aktiv dag i backen. Duschar du 5 minuter i stället för en kvart kan du minska förbrukningen av varmvatten med 125 kilowattimmar per person och skidsäsong (räknat på 3 månader). Sätt en duschtimer!
    Extra energismart tips
    Byter du till snålspolande duschmunstycke kan du spara cirka 40 procent av varmvattnet.
  3. Sätt timer på bastun
    Bastun är en riktig energitjuv och i år kan det löna sig att basta måttligt. Använd en timer till elbastun så att den inte står varm medan du är ute. Att värma en elbastu drar 1 kilowattimme på 10 minuter. Om elen kostar 3 kronor per kWh kostar 3 timmar i bastun 54 kronor.
    Extra energismart tips
    Torka skidkläderna i bastuns eftervärme i stället för i torkskåpet. Ett torkskåp som står på i tre timmar kostar ungefär 13,50 kronor.
  4. Torka pjäxorna effektivare
    Nyttja golvvärme, om du har, i stället för pjäxtork. En pjäxtork drar 300W och är den på i 3 timmar blir energimängden 1 kilowattimme. Med ett elpris på 3 kronor per kWh motsvarar det alltså 3 kronor.
  5. Vädra understället
    Vädra ditt ull-underställ i fuktig utomhusluft i stället för att tvätta det. Ull är ett naturmaterial som är både smutsavstötande och antibakteriellt. Och motverkar dålig lukt.
  6. Koka blåbärssoppa med lock
    Ha lock på kastrullen när du kokar gulaschsoppa, blåbärssoppa eller vad som helst. Använder du lock kan du spara 30 procent energi.
    Extra energismart tips
    Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten till exempelvis potatisen eller äggen till äggmackan. Häll över och fortsätt matlagningen på spisen.
  7. Diska smartare
    Använd diskmaskin i stället för att diska för hand. Då sparar du upp till 4 gånger mer energi och skonar händerna från att bli alltför nariga i fjällklimatet.
  8. Dra för gardiner
    Vinterhalvåret i norra Sverige är mörkt som det är. Men dra gärna för gardiner och persienner på natten, eller när du inte är i stugan eller lägenheten. Det hjälper till att hålla kylan ute och behåller värmen i rummet.
  9. Sänk temperaturen i sovrummet
    I fjällen visas vi mest på sällskapsytor. Sänk temperaturen i de rum där du inte är så ofta, som i sovrummet till exempel. En optimal sovtemperatur är mellan 16 och 18 grader.
  10. Installera timer till motorvärmaren
    Motorvärme i fjällklimat är ofta ett måste för att minska motorns slitage. Låt inte motorvärmaren stå på under natten. Med hjälp av en timer kan du enkelt bestämma när uppvärmningen ska starta så att motorn hinner bli varm till avfärd.

Jämtkraft hjälper dig se över elavtal

Kontakta Jämtkraft, eller din elhandlare, för att diskutera din elanvändning och ditt elavtal. Kan fjärrstyrning vara ett alternativ? Byta till timpris? Vi hjälper dig gärna för att hitta en energismart lösning!