Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om

När elen står på spel

Gejming för spänning, avkoppling eller vardagsflykt? Oavsett anledning är det ett faktum att svenska folket gillar att spela. Men hur mycket el drar en speldator? Och hur spelar man el-smart? Vi delar med oss av fakta och tips!

Vi är nog många som tänker på datorspelande som en fritidssysselsättning för ljusskygga tonåringar, men en färsk Sifo-undersökning visar att 76 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 19-79 år brukar spela. Vi kan alltså konstatera att spelvärlden tagit en självklar plats i svenskarnas vardag.

PC eller TV?

Det råder delade meningar om vilken enhet som är bäst. PC eller spelkonsol är de stora vattendelarna, men även om skillnaderna är marginella visar undersökningen att valet av enhet hänger ihop med hur frekvent man spelar. TV-spelarna gejmar mer sporadiskt och avslappnat, medan fler PC-spelare kategoriseras som så kallade ”Hardcore gejmers” som spelar ofta och intensivt.

Så mycket el går det åt

Det är inte alldeles lätt att ge exakta siffror på hur mycket el spelandet förbrukar, då det dels beror på vilken enhet du spelar på och vilken kapacitet den har, dels hur gammal den är. Men den största energislukaren i sammanhanget är den stationära datorn som drar ungefär 500 W/h. Om du tillhör segmentet som spelar minst 10 timmar i veckan ger det en energiförbrukning på 260 kWh per år, vilket är ungefär samma årsförbrukning som för en diskmaskin.

Den som använder en laptop kan räkna med en tiondels energiförbrukning i jämförelse med en stationär dator, medan en spelkonsol förbrukar ungefär 52kWh per år om du spelar minst tio timmar i veckan.

Mer spelande för pengarna

Precis som för all annan elanvändning kan det vara värt att tänka till kring kostnaderna. Här bjuder vi på några tips för att sänka elförbrukningen i samband med gejming:

Spara pengar med timpris

Om du har ett elavtal med timpris kan du välja när du spelar, utifrån vad elen kostar vid olika tider. Med timpris varierar ditt elpris från timme till timme och oftast (men inte alltid) är priset lägre efter klockan 22, för att sedan stiga igen framåt morgonkvisten. Att spela på nätterna kan helt plötsligt vara en god idé, åtminstone för att hålla kostnaderna nere.

Av eller standby?

Om en apparat står standby fortsätter den att dra ström, så pass mycket att det står för ungefär fem procent av ett hushålls totala elanvändning. Ta därför för vana att alltid stänga av dator, TV och spelkonsol när du inte ska använda dem, och sätt dem i standby bara om du lämnar dem en kortare stund.

Välj enhet utifrån underhållning

Brukar du titta på film eller lyssna på musik via din spelkonsol? Halvera elanvändningen bara genom att kolla direkt på din TV.

Bli en medveten konsument

Ska du köpa ny TV eller datorskärm? Då har storleken betydelse. Även om bra upplösning är en viktig del av spelupplevelsen så drar en större skärm oftast mer ström än en mindre. Därför kan det vara klokt att jämföra energiförbrukningen på olika apparater innan du slår till.