Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Porträttbild på Elise Karlström Engberg, distributionselektriker Jämtkraft Elnät.

Elise säkrar elen för skidskyttar och folkfest

Makalösa skidskyttetävlingar med taggade åkare, peppad publik och undersköna bilder från Östersund och Jämtland som kablas ut över hela världen. Fina förutsättningar för folkfest och ett fint skyltfönster för vår region. Men inget kalas eller skytte utan el. Elise är en av flera jämtkraftare som jobbar med att säkra elleveransen till skidskyttestadion.

Publicerad:

– Jag är här och säkerställer driften. Händer det något på elnätet så rycker vi in och ser till att få tillbaka strömmen på rätt plats, säger Elise Karlström Engberg, distributionselektriker Jämtkraft Elnät.

Under nio dagar, från den 25 november till den 10 december, arrangeras 14 tävlingar i skidskytte och längd, alla på Östersunds skidstadion. Medan världseliten i skidskytte gör upp om säsongens första världscuppoäng ser Jämtkraft till att det finns tillförlitlig elförsörjning och värme.

– Blir det strömlöst här så blir det inga tävlingar. Ingen kan valla skidorna, TV kan inte sända sina bilder och åkarna ser ingenting i spåren, säger Elise Karlström Engberg.

Hör Elise berätta om hur vi säkrar elnätet under Världscupen i skidskytte.

Stabil och trygg el

För att minimera risken för elavbrott under mästerskapet och för att undvika dieselelverk som back-up, vilket är vanligt på tävlingar runt om i Europa, säkrade Jämtkraft och Östersunds kommun för några år sedan upp elnätet och kapaciteten på skidskyttestadion i Östersund.

En ny typ av feldetektering har byggts in i strömförsörjningen till skidstadion för att ännu snabbare kunna se och åtgärda avvikelser. Nätet kring stadion övervakas och fjärrstyrs vid behov av Jämtkrafts driftledare. Dessutom behövs en montör på plats för de objekt som inte är fjärrstyrda. Elise är på plats för att rycka in om strömmen går.

– Vi vet att vi har ett tryggt elnät, så risken att det händer något är väldigt liten. Jag litar på elnätet, det är ju mina kollegor som har byggt det, säger Elise

Förnybar el och värme

Förutom att elen som levereras är förnybar så kommer också värmen, till bland annat publiktältet, från förnybara energikällor. Sedan drygt tio år tillbaka värms hela anläggningen på skidstadion med fjärrvärme från Lugnvik i Östersund.

– Evenemangsbranschen kämpar hårt för att göra evenemang mer hållbara. Vår kärnverksamhet, förnybar energi, är en förutsättning för att de ska lyckas. Skidskyttet är ett bra exempel på hur vi kan bidra till ett event som arrangeras lokalt och betyder så mycket för regionen, samtidigt som det ger eko så långt utanför den, säger Stefan Sedin, chef på Jämtkraft Elnät.