Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
Tre kvinnor och en hund sitter på en bänk i vintrig miljö.

”Varma bänken” – en social träffpunkt i Fagerbacken

Det är en kylig men solig måndag och det är vårvinter. På en parkbänk i Fagerbacken sitter två väninnor med varsin liten termos intill sig och med den dansk-svenska gårdshunden Majken i knät. De pratar, skrattar och njuter av värmen från bänken. Det här är ingen vanlig bänk, det är en parkbänk med inbyggd fjärrvärme.

Publicerad:

Maria och Eva har varit vänner i 30 år, sedan de var kollegor i början av 90-talet när SAS hade kontor på Lövsta på Frösön. Vänskapen är stark. Idag jobbar ingen av dem längre då sjukdom har begränsat livet för både Maria och Eva. Immunförsvaret gör att de behöver ses utomhus och Evas lungor gör också att hon behöver vila ofta under sina promenader. Den ”varma bänken” ligger ungefär sju minuters promenad från Evas hem.

– Den här bänken är helt underbar och det bästa som hänt i området, säger Eva. Det här är en perfekt plats för oss båda att ses och en skön bänk för vila under mina dagliga promenader. Många möjligheter till spontana möten uppstår tack vare "varma bänken".

Maria nickar instämmande och kliar Majken bakom örat.

– Jag blev eld och lågor när jag upptäckte bänken. Jag ringde direkt till Jämtkraft för att efterfråga fler bänkar i Östersund, en Vinterstad för alla liksom. Och värmen som strålar ut från bänken är fantastiskt.

Jämtkraft driftsatte den ”varma bänken” i november 2021, den allra första i sitt slag i Jämtland.

– Vi ville ge något tillbaka till invånarna när vi byggde en pumpstation för fjärrvärme i området, säger Mikael Lindvall på Jämtkrafts Värmeenhet. Vi nyttjar värmen i returledningarna som går tillbaka till Lugnvik. Ett biflöde som vi växlar till en behaglig temperatur på ca 30 grader.

Fler bänkar planeras

Succén med den ”varma bänken” i Fagerbacken har gjort att flera bänkar i Östersund planeras.

– Redan efter sommaren planerar vi två bänkar till i Lillsjöns naturreservat och förhoppningsvis kan flera varma parkbänkar i centrala Östersund också bli verklighet, säger Mikael Lindvall. Enligt mig så finns det massor av platser som skulle vara klockrena att placera bänkar på. Vi har bara tagit ett första steg!

Eva och Maria föreslår Strandpromenaden på Frösön, Östersund mot Minnesgärde, parken nedanför Frösö sjukhus och flera andra platser. Precis då kommer Marianne Hansson och sätter sig på ”varma bänken”. De har aldrig träffats förut.

– Igår satt vi fem personer på bänken som inte alls kände varandra innan. En av dem gick till och med hem för att hämta t-sprit för att ta bort lite klotter från vår fina bänk, säger Marianne och försöker få kontakt med Majken som har uppmärksamheten riktad mot en passerande labrador.

– Ett spontant möte kan förgylla en ensam dag, ge en stunds samtal och social gemenskap utomhus, säger Eva. Just den här bänken betyder så mycket för så många.