Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Har du elkoll?

På några få år har intresset för elmarknadsfrågor och el i vardagen ökat markant. Kunskapen och engagemanget bland våra kunder är högre än någonsin och kanske är du en av dem som redan har full koll.

För de som inte känner sig riktigt lika säkra har vi samlat några frågor. Högt och lågt, stort och smått, sånt som vi ofta får frågor om eller ämnen som varit på tapeten.
Lär du dig något nytt?

Vad påverkar elpriset?

Spotpriset eller marknadspriset på el i Norden styrs av utbud och efterfrågan. Det vill säga hur mycket el som kan produceras just för stunden och hur mycket el som förbrukas av alla användare. I takt med att mer och mer energi kommer från förnybara och så kallade icke-reglerbara energikällor påverkar väder och vind utbudet i allt större utsträckning. Men även till exempel politiska beslut och efterfrågan på olika energislag i resten av Europa är sånt som påverkar priset på el.
Vad du som konsument betalar för elen påverkas dessutom av vilken typ av elavtal du har.

Här kan du läsa mer om hur elmarknaden fungerar.

Vad är skillnaden mellan spotpris och rörligt pris?

Spotpriset kan beskrivas som ”råpriset” som elbolagen får betala för elen på börsen. Förutom detta rena inköpspris måste elbolagen betala en rad olika avgifter innan de kan sälja elen vidare i ett elavtal till en kund med rörligt pris. Därtill kommer moms och ett påslag från elbolaget som alltså är elbolagets vinstmarginal.

Läs mer om elpriset här

Hur vet jag vilket elavtal jag har?

Det finns tre enkla sätt att se vilket avtal du har: I appen Mitt Jämtkraft går du till Min Profil i menyn och väljer Mina avtal. På vår webb jamtkraft.se loggar du in på Mina Sidor och går till avtalsuppgifter i menyn. På fakturan ser du på sida två vilket avtal du har.

Läs mer om våra olika elavtal

Hur läser jag min faktura?

Fakturan består av många olika poster och uppgifter och hur den ska se ut är delvis reglerat av olika lagar och bestämmelser. Detta kan göra att den ibland känns svår att förstå. Därför har vi tagit fram förklaringar som beskriver fakturans olika termer och priser.

Kolla in våra fakturaförklaringar här

Vad är timpris?

Den som har valt timpris betalar det pris som elen har just den timme som den förbrukas, till skillnad från den mer traditionella debiteringsformen då man betalar ett och samma medelpris över hela månaden. Tanken med timpris är att man kan försöka styra sin elförbrukning mot de timmar med lägst pris.

Här förklarar vi timpris mer ingående.