Varning för bedrägeriförsök: Just nu får vi samtal från kunder som blivit uppringda från ett 08-nummer där avsändaren utger sig för att komma från Jämtkraft. Vi ber dig att vara observant och påminner om att vi:
- Alltid ringer från ett 063-nummer
- Aldrig ringer upp och ber dig godkänna något med BankID

Om elpriset
Här har vi samlat frågor som rör elpriset, prissättning, elmarknaden samt hur du kan spara energi och sänka dina kostnader.
Frågor om elpriset
Du har alltid två avtal för din el, ett för elnätet och ett för elhandeln. Här reder vi ut vad skillnaden är mellan de två.
De flesta elbolag i hela Sverige, inklusive Jämtkraft, köper elen som de sedan säljer vidare till kunder i olika elavtal på elbörsen Nord Pool. Precis som på andra fria marknader för råvaror såsom till exempel bensin, diesel eller spannmål styrs här priset av utbud och efterfrågan. Just nu råder energibrist i Europa vilket alltså skapar mindre utbud och elbolagens inköpspriser är därför höga. På grund av det höga inköpspriset blir också slutpriset till kund högre. Påslaget som Jämtkraft gör när de säljer elen vidare till sina kunder är väldigt litet och inte heller procentuellt. Vinsten på försäljningen blir därför inte större för att priserna är högre.
Eftersom det blir många uppgifter kan fakturan ibland kännas svår att förstå. Därför har vi tagit fram fakturaförklaringar för el, fjärrvärme och Solsäker som beskriver fakturans olika termer och priser.
Alla elbolag i hela Sverige, inklusive Jämtkraft, köper elen som de sedan säljer vidare till kunder i olika elavtal på elbörsen Nord Pool. Precis som på andra fria marknader för råvaror såsom till exempel bensin, diesel eller spannmål styrs här priset av utbud och efterfrågan.
Just nu råder energibrist i Europa vilket alltså skapar mindre utbud och elbolagens inköpspriser är därför höga. På grund av det höga inköpspriset blir också slutpriset till kund högre. Påslaget som vi gör när vi säljer elen vidare till våra kunder är väldigt litet och inte procentuellt. Därför blir vår vinst på denna försäljning inte större för att elpriserna är högre. Skulle Jämtkraft sänka priset mot slutkunderna skulle vi gå back på denna affär.
I samband med höga elpriser presenterades ett elstöd, ett högkostnadsskydd för konsumenter i mellan- och södra Sverige, under hösten 2022. Efter ett nytt förslag får även hushåll i norra Sverige ersättning för november och december 2022.
Här kan du läsa uppdaterad information om elstödet och hur det fungerar.
I appen Mitt Jämtkraft kan du se detta, klicka på Prognos i menyn. Priserna visar enbart aktuellt spotpris från elbörsen Nord Pool och inkluderar alltså inte energiskatt, påslag, elcertifikat eller moms. Spotpriserna uppdateras dagligen med aktuellt pris för varje timme kommande dygn.
Timpris är baserat på ditt hushålls förbrukning, avläst och prissatt timme för timme. Om du har timpris kan du påverka din elkostnad genom att styra din förbrukning till de timmar på dygnet då färre använder el och priset sjunker.
Hos oss kan du välja mellan förvaltat elavtal eller rörligt elavtal.
Jämtpriset är ett så kallat förvaltat elavtal. Det funkar så att Jämtkrafts förvaltare bevakar elmarknaden varje timme och varje dag. De köper upp el för kundernas framtida förbrukning, för att säkra upp ett jämnare elpris för kunderna.
Resultatet blir ett tryggt och långsiktigt bra pris där man slipper pristopparna men ändå får del av prisnedgångarna på elmarknaden. Långsiktigheten i dessa avtal gör dock att det finns viss fördröjning i hur priset följer plötsliga nedgångar på elmarknaden. Men på samma sätt kommer man alltså som förbrukare heller inte följa med i alla prisökningarna på marknaden.
Rörligt pris följer med prisutvecklingen på elbörsen, Nord Pool. Denna typ av avtal passar dig som är benägen att ta lite större risk på en rörlig marknad. Du hänger med i svängningarna och tar del av både låga priser och pristoppar.
Lokalrabatt Oavsett vilket av våra avtal du väljer så får du som bor, verkar eller har en fastighet i någon av våra ägarkommuner Åre, Östersund eller Krokom en lokalrabatt på ditt elpris. Vi finns till för er som gör vår region levande. Därför får ni ett extra bra pris. Rabatten ges både på den fasta månadsavgiften och på varje förbrukad kilowattimme.
Företag och hushåll i Jämtkrafts tre ägarkommuner Östersund, Åre och Krokom har en lokalrabatt som består av ett avdrag på den fasta avgiften för elhandelsavtalet samt ett avdrag på den kostnad som betalas för varje förbrukad kWh. Denna rabatt har varit relativt oförändrad under de senaste åren och kan heller inte utökas utan att Jämtkraft som kommunalägt bolag riskerar att bryta mot rådande konkurrenslagar. Detta eftersom påslaget på vårt inköpspris för elen när vi säljer den vidare till kunder är så lågt att en större rabatt skulle innebära att vi gör en medveten förlustaffär.
Spotpriset är det grundpris som prissättningen av det rörliga elpriset utgår ifrån.
På elbörsen Nord Pool fastställs elpriset dagligen, timme för timme, för det kommande dygnet.
Det finns många saker som påverkar elpriset, här förklarar vi några av de mest betydelsefulla faktorerna:
- Vädret (temperatur, nederbörd, vind och sol) och hydrologisk balans, det vill säga mängden vatten som finns lagrad i vatten, snö och mark.
- Då vi är ihopkopplade med den europeiska energimarknaden är även den en avgörande del i hur priserna ser ut i Sverige. Här är det priset på bränslen och så kallade utsläppsrätter som till stora delar styr priset.
- En annan viktig faktor är det geografiska läget, här är det flaskhalsar i överföringskapaciteten i elnätet som orsakar olika priser beroende på var du befinner dig i Sverige, de så kallade prisområdena.
Viktigt att notera är att spotpriset är ett rent inköpspris för elhandlare. När elhandlare sedan säljer elen vidare till konsumenter läggs en rad lagstadgade avgifter såsom moms, elcertifikatsavgifter, balansavgifter osv på detta pris.
Vilket pris du som kund får betala styrs av vilket inköpspris vi som elhandlare får betala för elen på elbörsen där vi köper in alla el som sedan säljs till dig och andra kunder. Här, precis som på andra råvarubörser på den fria marknaden, sätts priset utifrån utbud och efterfrågan.
Och inte bara utbud och efterfrågan i Sverige utan i hela Europa. Detta då det svenska elsystemet och marknaden är sammankopplat med resten av Europa. Elnäten är hopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser. Det betyder alltså att priset som vi betalar påverkas av hur mycket energi som produceras och hur mycket energi som förbrukas – i hela Europa. Därför påverkas till exempel vi och priset på el i Sverige även av utbud av energislag som vi inte använder här. Och det är alltså förklaringen till att till exempel kriget i Ukraina och Putins strypning av gasleveranser till länder som använder gas som uppvärmning kan påverka vår elräkning. Det totala utbudet på den gemensamma marknaden blir ju mindre. Och på samma sätt påverkas vi av att det blir kallt i Södra Europa (och de då förbrukar mer el) eller att franska kärnkraftverk inte producerar för fullt eller att det blåser mindre i Tyskland och att man därför producerar mindre vindkraft där.
Bli medveten om dina förbrukningsvaror och styra över när på dygnet du förbrukar. Genom att förflytta större delen av din förbrukning de timmar elpriset är lägre på dygnet.
Sverige är uppdelat i fyra elområden från norr till söder SE1, SE2, SE3 och SE4. Jämtkrafts elnätsområde ingår i SE2.
Prisskillnaderna mellan de olika områdena uppstår då överföringskapaciteten till närliggande områden inte räcker till. Med överföringskapacitet menas möjligheten att förflytta elen i elnätet från geografiska områden där elen produceras till de områden där det förbrukas som mest el.
Du kan se vilket elavtal du har:
- I appen Mitt Jämtkraft genom att gå till Mina sidor i menyn och välja Mina avtal.
- Genom att logga in på Mina sidor på webbplatsen och gå till Avtalsuppgifter i menyn.
- På din faktura på sida 2.
Sverige är indelat i olika elområden, i vilka det finns produktion och förbrukning. Mellan dessa elområden kan man inte skicka hur mycket el som helst. Det finns fysiska begränsningar i överföringskapaciteten. Det normala förhållandet har oftast varit att vi producerar mer än vi förbrukar i norra Sverige och tvärtom i södra Sverige. Men eftersom man inte kan skicka hur mycket el som helst dit den behövs som mest har vi i norr ofta haft ett överskott av el. Det skapar en instängningseffekt och eftersom priset styrs av utbud och efterfrågan har priset då blivit lägre här uppe i norr jämfört med i söder där fallet varit det omvända.
Detta förhållande har oftast varit det normala under en tid men ibland jämnas detta förhållande ut och balansen mellan elområdena blir jämnare. Detta inträffade till exempel i november 2022 då man i söder, delvis som en anpassning av de höga priser som där rått under en längre tid, hade minskat sin förbrukning. Samtidigt som vi (främst på grund av väder och vind) hade en lägre elproduktion än normalt i norr. Den ökade balansen mellan elområdena eliminerade då instängningseffekten som tidigare skapat lägre priser i norr. Elen kunde flöda friare söderut och fler kunde ta del av utbudet, vilket alltså gjorde att priset steg i elområde 1 och 2 (norra Sverige).
Det finns många saker som vi kan göra för att leva energismart. Energibesparing är bra för den egna plånboken. Det bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att tänka efter och medvetet använda el och energi så smart som möjligt i din vardag.
Men ibland är det svårt att veta hur man kan leva mer energismart. Läs mer om vad du kan göra för att energibespara.
Jämtkraft tjänar inte mer pengar på den el vi säljer till kunder i elavtal när priserna är höga. Den låga marginal vi har på elhandel till företag och hushåll är densamma oavsett hur högt kWh-priset är på kundernas räkning.
Jämtkraft är inte bara en elhandlare utan även en elproducent. Vi producerar dock ganska lite el själva (ca 2 TWH) jämfört med hur mycket el vi köper in på börsen för att sälja vidare till kunder (ca 9 TWH). Den el vi själva producerar säljer vi på elbörsen till andra elbolag med kunder i hela Sverige och i just denna affär får vi mer betalt för elen när marknadspriset är högt.
Cirka 30 miljoner kronor används till den lokalrabatt som alla företag och hushåll i våra ägarkommuner får på sin elhandelsfaktura. Cirka 330 miljoner (utdelning 2021) delas ut till ägarkommunerna så att de kan använda det i sin budget för till exempel skolor, omsorg och fritidsaktiviteter.
Det som inte delas ut till ägarkommunerna återinvesteras i bolaget genom till exempel upprustning och utveckling av elnätet och energisystemet så att vi även i framtiden kan få en säker och trygg elförsörjning. Något som blir än mer avgörande med tanke på energiomställningen och den ökande elektrifieringen.
Oavsett vilket pris man betalar för elen kan man alltid minska sina kostnader genom att hålla nere sin förbrukning så smart det bara går. Den billigaste kilowattimmen är ju den man inte köper. Minskar du din elförbrukning får detta dessutom dubbel effekt. Din kostnad blir lägre och det får även en kollektiv effekt. Förbrukar alla hushåll mindre el blir efterfrågan mindre och marknadspriset sjunker.
Tre snabba energispartips
- Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energiförbrukningen med fem procent.
- Stäng av golvvärmen och handdukstorken i badrummet om du där har elvärme. Dessa brukar vara riktiga energitjuvar.
- Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi.
Läs mer om hur du kan minska din förbrukning.
- Följ din förbrukning!
Det är lättare att spara om du vet hur mycket du förbrukar. Via Mina sidor eller vår app Mitt Jämtkraft kan du enkelt följa din förbrukning och jämföra månad för månad. - Håller husets klimatskal tätt?
Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan ge drag, och du minskar både energiförbrukning och höjer inomhuskomforten genom att byta. - Sänk inomhustemperaturen
En grad lägre minskar energianvändningen med fem procent om du värmer huset med el. Även med andra uppvärmningssystem gör det skillnad. Kanske behöver inte hela huset hålla samma temperatur? Sänk i utrymmen du inte vistas ofta i, som garage, källare eller tvättstuga. - Släck lyset i utrymmen där ingen vistas och om du inte redan bytt ut gamla glödlampor och belysningsslingor mot LED är det dags nu.
- Tvätta och torka energismart
Tvätta i lägre temperatur och gärna med sparprogram, och undvik halvfulla maskiner. Om du har möjlighet; torka din tvätt på lina eller torkställning. Annars är torktumlare att föredra framför torkskåp, och du kan alltid minska torktid genom att centrifugera först. - Energimärkning
Kolla energimärkning när du köper nya vitvaror, tv, tvättmaskin eller värmepump. Energisnåla produkter kostar något mer i inköp, men det kan löna sig i längden. - Kolla kyl och frys
Minimera energiåtgång hos kyl och frys genom att placera dessa så att luft kan cirkulera runt om. Dammsug baksidan med jämna mellanrum. Kolla dörrar och lock så att de sluter tätt. Frosta av frysen regelbundet, minst en gång per år. Och sist men inte minst: ställ in rätt temperatur, +4 grader Celsius i kylen och –18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. - Lägg locket på
Lägg på lock när du lagar mat i kastrull. Kontrollera också att kokkärl och spisplattor är plana så att de har bra kontakt, det gör också att matlagningen går snabbare. Om du ska värma vatten är vattenkokare ett energisnålt alternativ. - Maskindiska
Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Om du diskar för hand: undvik att diska och skölja under rinnande vatten.
Det finns tre lagstadgade myndighetsavgifter som årligen ska betalas till staten: elsäkerhetsavgift, nätövervakningsavgift och elberedskapsavgift. Avgifterna är beslutade av riksdag och regering och finansierar olika delar av statens verksamhet inom elområdet.
- Elsäkerhetsavgiften finansierar Elsäkerhetsverkets arbete med säkerheten i elnätet.
- Elberedskapsavgiften finansierar Svenska kraftnäts arbete för att klara av samhällets behov av el i kriser och krig.
- Nätövervakningsavgiften finansierar Energimarknadsinspektionens arbete för övervakning av elnätet och elnätsföretagen.
Nej, ett förvaltat elavtal är inget fast pris utan ett långsiktigt och mer tryggt elavtal över tid. I en stigande elprismarknad är förvaltat elavtal ett tryggare alternativ då en viss del av elen köps in i förväg och prissäkras på så sätt. Resterande är rörligt vilket påverkas direkt av elpriserna på börsen. Elpriset förändras alltså månad för månad men det blir inte samma pristoppar som i ett rent rörligt elavtal.
Du kan se prisjämförelser mellan elavtalen och ta del av prishistorik för respektive elavtal: