Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Vy över nya delar av Ljungå vattenkraftverk.

Premiär för nya Ljungå vattenkraftverk

De senaste åren har Ljungå vattenkraftverk byggts om från grunden. Nu är arbetet nästan klart och i höst invigs den nya stationen – med förstärkt säkerhet och förbättrad arbetsmiljö.

Strax utanför orten Sörbygden, vid ett biflöde till Gimån, ligger Ljungå vattenkraftstation. Den togs i drift 2004 och genererar runt fem GWh per år. Det är ett av Jämtkrafts minsta vattenkraftverk, men också det första som har moderna miljövillkor enligt Miljöbalken. 

Jämtkraft köpte stationen i Ljungå 2019 och insåg snabbt att den inte levde upp till bolagets standard. Hösten 2020 inledde man därför en omfattande modernisering som bland annat syftar till att minimera olycksrisker, förbättra arbetsmiljön, öka effektiviteten samt göra det möjligt att fjärrstyra och övervaka anläggningen i realtid.

Modernisering av hela stationen

I den första etappen byggdes stationen ut med ett nytt kontrollrum och ett nytt utrymme för kraftverkets produktionstransformator. Därefter installerades en helt ny kontrollutrustning, samtidigt som man renoverade generatorn och bytte ut alla lager.

Nästa steg blev att höja säkerheten på utskovet. Detta gjordes genom att modernisera styrningen av dammluckorna med nya eldragningar och kontrollfunktioner. Parallellt med moderniseringen har Jämtkraft även låtit uppföra en helt ny personalbyggnad på området, något som saknades tidigare, för att öka möjligheterna till återhämtning och matraster.

Positiva reaktioner från boende

Arbetet har utförts av Jämtkraft internt med hjälp av lokala entreprenörer. Projektet har mötts av mycket positiva reaktioner från boende i området. Flera har utryckt uppskattning över att det satsas på Ljungå och vid ett öppet hus tidigare i år kom stora delar av byn på besök.

I början av hösten invigs den färdiga stationen. Det blir ett tillfälle att fira att nya Ljungå vattenkraftverk nu uppfyller Jämtkrafts höga krav på säkerhet, prestanda, hållbarhet och arbetsmiljö. Och inte minst – att man har säkrat att stationen kan fortsätta leverera fossilfri energi i många decennier framöver.

Tidplan
AktiviteterPeriod
Inspektionervår 2020
Ombyggnad av stationhöst 2020
Renovering av luckorsommar 2021
El- och kontrollarbetevinter 2021/vår 2022
Idrifttagningvår/vinter 2022
Projektet avslutasvinter 2022