Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Isabelle, medarbetare på Jämtkraft värme.

Isabelle håller lågan vid liv på Sösia i Åre

På andra sidan sjön från Åre ryker det från skorstenen dag in och dag ut. Det är Jämtkrafts värmeverk ”Sösia” som pumpar ut värme till bybor och turister. Isabelle Svensson är på plats och ser till att värmeverket är i toppskick.

Publicerad:

- Efterfrågan på värme varierar väldigt mycket här i Åre. Ena veckan är det varmt töväder och bara några hundra bybor och nästa vecka är det 30 grader kallt och fullt med besökande turister. Då får vi se till att elda på i pannorna, berättar Isabelle Svensson, drifttekniker på Jämtkraft.

Isabelle är en av de drifttekniker som går ronder på värmeverket med jämna mellanrum. En vanlig dag innebär arbetsuppgifter så som att kolla tryck, säkerställa miljövärden och reparera slitna delar. Detta kontinuerliga underhållsarbete gör att värmeverket ”Sösia” är driftsäkert vid alla typer av belastning, trots att två av pannorna börjar bli till åren.

På plats på fjärrvärmeanläggningen ”Sösia” finns det idag tre pannor, varav två eldas med flis. Utöver dessa pannor finns även en äldre reservpanna som körs på HVO. Just nu planeras det för två nya fjärrvärmepannor, en flis- och en oljereservpanna, för att säkerställa att Åre by kan fortsätta att tillgodoses med effektiv och hållbar värme i många år framöver.

Se det senaste avsnittet av "Jämtkraft på väg"

Fjärrvärmeanslutningar

I Åre, Duved och Björnen har Jämtkraft 287 fastigheter som företaget levererar värme till, varav flera är stora hotell, bostadsrättsföreningar eller större anläggningar av annat slag.

Nätområde

Jämtkraft har tre fjärrvärmenät i Åredalen, i Åre och Duved samt ett litet lokalt fjärrvärmenät i Björnen.

Effekt

Värmebehovet varierar extremt mycket i Åre beroende på stora variationer i besökstryck samt klimat. Som mest levererar Jämtkraft cirka 15 MW och som minst cirka1 MW.