Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
Foto: Emrik Jansson

Åre Bike Festival utvecklar sina digitala event

En andra sommar med pandemi gör att de som anordnar evenemang och aktiviteter måste fortsätta tänka i nya banor. Åre Bike Festival, som arrangeras för 11:e året i rad, drar lärdomar av förra året och satsar vidare med flera digitala lösningar.
Publicerad:

Sommaren är här och Jämtkraft bidrar genom sin sponsring till många härliga sommaraktiviteter. St Olavsloppet, Fjällmaraton, ÖGIF:s Friidrottsskola och ÖFK:s Knatteskola är några exempel.

På Åre Bike Festival, som äger rum 7–11 juli, ser man fram emot en cykelfest med många besökare, både på plats i Åre och digitalt.

– I fjol blev det en komplett omställning till det digitala, i år blir det en blandning där vi jobbar vidare med de digitala delar som fungerade bra förra året, säger festivalens projektledare Johan Lindström.

Åre Strava Challenge, ett online-event där sträckorna läggs upp på Strava och du deltar när du själv vill, är en av de aktiviteter som återkommer.

– Strava-utmaningen blev populär så den fortsätter vi med. Vi såg att vissa tävlingar fungerade över förväntan digitalt, som exempelvis en hopptävling där folk fick skicka in filmer istället för att delta på plats, säger Johan Lindström.

Viktig mötesplats

När ingen publik var tillåten förra sommaren valde Åre Bike Festival att livesända flera aktiviteter. Något som de satsar på även i år.

– Vi hade många tittare och det är ett bra sätt att sprida intresset kring festivalen, särskilt eftersom vår målsättning i framtiden också är att locka internationella besökare.

Trots ett ökat fokus på det digitala så vill arrangörerna förstås att festivalen ska fortsätta vara en fysisk mötesplats för cykelentusiaster, och i år har de gjort allt de kan för att besökarna på plats ska känna sig trygga.

– Vi känner oss helt lugna med att vi gjort de åtgärder och förberedelser som krävs för att det ska vara säkert. Vi satsar på små grupper för varje aktivitet och dessutom är själva festivalområdet på torget inhägnat så att vi kan ha koll på hur många som är där samtidigt, säger Johan Lindström.

Åre en cykeldestination

Johan Lindström, som jobbat med cykling i Åre under många år, längtar extra mycket efter att årets festival ska dra igång.

– Jag ser oerhört mycket fram emot festivalen och är väldigt glad att det blivit en tradition. Att Jämtkraft är en av våra trogna sponsorer som vi har ett långsiktigt samarbete med är helt avgörande för att vi ska kunna driva det här, säger Johan Lindström.

Enligt honom så är Åre idag en cykeldestination att räkna med.

– Vi tycker att både byn och näringslivet här mer och mer förstår hur viktig cyklingen är för bygden. Framtiden för cyklingen och sommarturismen i Åre ser ljus ut.