Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Under skidskytte-VM kunde personalen vid Jämtkrafts driftcentral upptäcka eventuella avvikelser i elnätet i samma sekund som de uppstod med hjälp av sensorer som gjorde realtidsövervakning möjlig.

Forum för smarta elnät lyfter Jämtkraft Elnät

För att minimera risken för elavbrott under mästerskapet och för att undvika dieselelverk som back-up säkrade Jämtkraft och Östersunds kommun upp elnätet och kapaciteten på skidskyttestadion i Östersund. En ny typ av feldetektering byggdes i den mellanspänningsslinga som matar skidstadion. Om ett fel hade uppstått i nätet under VM kunde Jämtkraft med hjälp av fjärrfrånskiljare göra omkopplingar.
Publicerad:

Jämtkrafts elnät som omfattar cirka 850 kilometer ledningar är med en leveranssäkerhet på 99,99 procent ett av Sveriges mest driftsäkra. Och felsökningssystemet behövdes heller aldrig användas under mästerskapet eftersom det inte fanns några fel i elnätet. Det har dock testats i en realistisk situation och fungerat ordentligt vid den tiden.

Forum för smarta elnät skriver bland annat om de miljömässiga fördelarna, skalbarheten och systemets kompabilitet till elnätet.

Läs mer här

*Forum för smarta elnät inrättades våren 2016 efter ett beslut från regeringen. Forumet är en samlande kraft för ett intelligentare energisamhälle. Deras uppgift är att motivera, informera och planera för utveckling av smarta elnät som bidrar till ökat kundinflytande samt en effektivare och mer hållbar energianvändning.

Forum för smarta elnät är också på plats i Almedalen 1–3 juli med flera seminarier på temat ”intelligentare energisamhälle”.

Kontakt vid Jämtkraft:
Stefan Stambej, Elnät Projekt & Utveckling
stefan.stambej@jamtkraft.se