Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Omslagsbild Framtidskraft #16

Framtidskraft avsnitt 16: Förändring går inte att flumma fram

Rederierna tillhör en gammal trygg bransch där mycket har varit sig likt under lång tid. Parallellen till energibranschen känns igen. Amer Mohammed är i dag digitaliseringschef på Cap Gemini, men han kommer precis från rollen som innovationschef för rederiet Stena Line. Där lyckades han på bara ett par år skapa ett nytt sätt att se på förändring och ta till sig digitala lösningar som centrala inslag för att nå resultat. En av hans metoder var att ge cheferna på företaget ett omvänt mentorskap, de fick varsin 25-årig mentor från start up-världen.
Publicerad:

Lyssna på avsnittet här.

– När man ska göra ett skifte eller en transformation så är inte det första man ska jobba med tekniken, tekniken kan man alltid googla. Utan det svåraste är att få folk att ändra sitt mindset och då kan man inte bara flumma till det med någon presentation och förvänta sig att alla ska köpa det, det är ju folks levebröd. Man måste gå in i roten och ändra deras mindset, säger Amer Mohammed.

Det är visionen som är det viktiga: vart vill företaget ta sig och varför? Visionen är vad man ska sälja in i organisationen vid en förändring, inte teknik.

– Om man säger kolla vilken cool skruvmejsel är det ingen som bryr sig om skruvmejseln. Men om man i stället visar vad det kan bygga, ett hus, en stol eller ett bord, då säger folk: Ah fan, det där vill jag ha.

För Amer Mohammed spelar de möjligheter som digitaliseringen ger en viktig roll. Genom att veta vad man ville ta reda på och varför och ta digitaliseringen till hjälp kunde Stena Line på ett effektivt sätt ta reda på hur företaget skulle fördela resurser i att möta sina olika kundsegment. Och det som är så bra med digitaliseringen är att det är billigt att testa, för det är testa bolagsledningar måste göra för att kunna utvecklas.

– Man ska helt enkelt försöka, det är bara att testa. Det är digital teknik vi snackar om här, det är ju inte en motor som vi har lagt 400 miljoner kronors utveckling på.

Amer Mohammed spår en dramatisk utveckling för energibranschen, han målar upp ett scenario där man om 20, 25 år inte kommer att kunna ta betalt för energi och han föreslår att branschens aktörer redan i dag byter fokus.

– Jag tror att man måste titta mer på tjänster, precis som inom finansbranschen där många av de nya startup-företagen bygger på tjänster. Det är viktigt för energibranschen att gå från produkt till tjänst, mig veterligen så är det inget energibolag som fokuserar på tjänster kring produkten utan det är bara produkt, säger Amer Mohammed och skickar med ytterligare ett konkret råd till energibranschen: Lär er mer om era kunder!

Lyssna i mobilen
Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunes, Acast och PodBean.