Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Eldrivet underhåll.

Innovativ skogsröjning med eldrivna maskiner i Jämtland 

Jämtkraft röjer ledningsgator helt eldrivet. Allt från bilar till maskiner drivs med el från förnybar energi. Resultatet är minskade utsläpp och bättre arbetsmiljö.
Publicerad:
Se filmen från arbetet

– Det är lättare och tystare, det är mycket bättre. Det är inte samma teknik som att jobba med bensinmaskiner men om du lär dig jobba med elsåg tror jag inte att du vill jobba med bensin igen, säger Petronel Rascanu, skogshuggare för RMV Skog AB, som arbetar med att röja ledningsgator för Jämtkraft.

Steg mot fossilfri verksamhet 

Jämtkraft är först ut i branschen med att genomföra 100 procent eldriven underhållsröjning. Under perioden juni till oktober 2020 röjs cirka 25 mil av bolagets lokalnät med låg- och mellanspänning på 0,4 till 20kW.  Röjningen sker i områdena Lit, Häggenås, Krokom, Dvärsätt, Rödön och Ås.

– Vårt mål är att bli ett 100% fossilfritt företag, och då är det här ett av de steg vi behöver ta. Men det som också spelar en stor roll när vi tittat på den här utrustningen är att den är väldigt vänlig mot arbetsmiljön, den är tyst och luktar inte. Det är en jätteviktig aspekt att de som jobbar med det här kan se att det händer saker även på den sidan, säger Jens Halvarsson, avdelningschef Jämtkraft Elnät AB.  

Jens Halvarsson, Jämtkraft AB

RMV först i landet 

Eftersom inget liknande har gjorts så fullskaligt i Sverige tidigare har man varit tvungen att ta fram ett helt nytt koncept. Såväl bil som batterier, arbetsselar och laddningsmöjligheter har specialbeställts och anpassats för ändamålet. Det arbetet har gjorts tillsammans med huvudleverantören Ansjö Skog och Markkonsult AB samt samarbetspartnern RMV Skog AB. RMV, med verksamhet från Skåne till Västerbotten, har specialiserat sig inom skogligt underhåll av kraftledningsgator och det var dom som kom med idén att testa att röja helt och hållet med elmaskiner. 

– Eldrivet underhåll för branschen speglar allting som händer i samhället där det mesta blir allt mer eldrivet. Det är jätteviktigt att vi följer med i den utvecklingen. Fördelarna är först och främst att de ergonomiska aspekterna är väldigt bra, allting är lättare. Och sen har vi miljöpåverkan och det är något som vi alla måste ta ansvar för och det tycker jag att vi gör, säger Richard Vestlund, vd RMV Skog AB.  

Miljödriven huvudleverantör

För skogligt underhåll anlitar Jämtkraft Ansjö Skog & Markkonsult AB, ett jämtlandsbaserat företag med verksamhet i stora delar av landet. 

– Eldrivet underhåll ligger precis i linje med vårt arbete för minskade utsläpp, hållbarhet och förbättrad arbetsmiljö. Vi är nyligen certifierade enligt ISO 14001 där ett stort fokus ligger på livscykelperspektiv, vilket detta nya innovativa arbetssätt verkligen fokuserar på, säger Håkan Karlsson, kundansvarig Ansjö Skog och Markkonsult AB.  Håkan Karlsson, Ansjö Skog och Markkonsult AB

Fakta eldrivet underhåll

Var: 25 mil underhållsröjning av Jämtkraft Elnäts lokalnät med låg- och mellanspänning på 0,4 till 20 kilovolt. 1/8 av Jämtkraft Elnäts nätområde röjs varje år. 
När: juni - oktober 2020 
Vem/Vilka: Elnätsägaren Jämtkraft Elnät är beställare, Ansjö Skog och Markkonsult AB är huvudleverantör och RMV Skog AB är samarbetspartner.

Bilder

Petronel Rascanu, RMV Skog AB
Petronel Rascanu, RMV Skog AB
Jens Halvarsson, Jämtkraft AB
Jens Halvarsson, Jämtkraft AB
Håkan Karlsson, Ansjö Skog och Markkonsult AB
Håkan Karlsson, Ansjö Skog och Markkonsult AB
Richard Vestlund, RMV Skog AB.
Richard Vestlund, RMV Skog AB.