Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Filmomslag.

Jämtkraft tar hjälp av friluftsentusiaster vid röjning av ledningsgator

Pandemin har fört med sig ett ökat intresse för friluftsliv i allmänhet. Jämtkraft har ansvar för att röja ledningsgator och på så sätt minska risken för strömavbrott. Nu kan den som rör sig i närheten av ledningsgatorna hjälpa till. – Det ligger rätt i tiden nu när så många hittat ut i skog och mark, säger Peter Berglöf på Jämtkraft Elnät.
Publicerad:
Jämtkraft tar hjälp av friluftsentusiaster vid röjning av ledningsgator

Att besiktiga och röja ledningsgator är ett viktigt jobb som innebär att se till att det inte uppstår hinder för strömmen att kunna färdas obehindrat i luftburna ledningar.

– Vi kommer att ställa ut utrustning längs med ledningsgator inom valda delar av vårt nätområde för den som vill förena nytta med nöje under friluftsturen, berättar Peter Berglöf på Jämtkraft Elnät.

App gör det enkelt

För att göra det enkelt för den som hjälper till har Jämtkraft tagit fram en app med instruktioner där användaren även kan fylla i eventuella fynd som görs. Vanligt förekommande skador kan till exempel vara träd som fallit över en ledning eller skador som uppkommit av att hackspettar gett sig på ledningsstolpar.

När besiktningen är färdig och uppgifterna är ifyllda skickas dessa till Jämtkraft.

Den som rapporterar in bekräftade skador får en värdecheck som kan inlösas mot el hos Jämtkraft.

Olika svårighetsgrad

Jämtkrafts ledningsgator finns i stora delar av Jämtland och terrängen skiljer sig mycket åt. Därför har det tagits fram en svårighetsskala så att man kan välja vad som passar en bäst. Nybörjare kan till exempel ge sig ut på högspänningslinjen mellan Brunflo och Torvalla där terrängen är lätthanterlig, medan den som är en van fjällvandrare kan ta sig an sträckan mellan Näsesveds och Stensjöns kraftverk i fjällvärlden.

”Kul att kunna hjälpa till”

Malin Jansson är en inbiten friluftsentusiast och är en av de första att prova på ledningsröjningen under söndagsutflykten i Torvalla.

– Det känns verkligen kul att kunna hjälpa till. Jag är ju ute på tur nästan varje helg och nu får jag möjligheten att hjälpa till med ett väldigt viktigt arbete samtidigt. Att jag dessutom kan få rabatt på nästa elräkning gör det hela ännu bättre, säger Malin.