Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Solpaneler på markställning.

Jämtkraft testar ny affärsmodell för mer sol i energisystemet

Mer el från solenergi till Mellansverige. Energikoncernen Jämtkraft köper upp all el som produceras i det som ska bli Sveriges största solpark utanför Motala. Som egenproducerande energikoncern är det nytt för bolaget att köpa elen från en redan färdig anläggning.
Publicerad:

– Vi vill prova detta och ser det som ett sätt att driva på tillväxten av ytterligare förnybar elproduktion. ­Efterfrågan på solel är stor och den här affären gör det möjligt att öka andelen sol i vår produktionsportfölj. Jämtkraft har dessutom stora elleveranser i Mellansverige vilket gör placeringen av parken intressant både för oss och våra kunder, säger Ulf Larsson, enhetschef för Krafthandel på Jämtkraft.

Outnyttjad sjöbotten kommer till nytta 

Solparken som byggs öster om Ulvåsa Slott utanför Motala beräknas producera cirka 24 000 000 kWh/år, vilket motsvarar årsbehovet för närmare 10 000 lägenheter.

Om allt går som planerat börjar arbetet med att påla stolparna i april och hela parken ska stå klar att driftsättas i september, fem månader senare. Ulvåsa Solpark ska rymma 44 400 markplacerade solpaneler på ett område som ligger några hundra meter från Ulvåsa slott.

 Sverige behöver mer energiproduktion om vi ska möta upp den ökade elektrifieringen av vårt samhälle. Här på Ulvåsa har vi flera hektar gammal sjöbotten som tidigare brukats men där mulljorden försvunnit och arealen har tagits ur drift. Då tycker jag det är mycket bra att den kommer till användning på nytt, säger Carl von Essen, vars släkt äger marken på Ulvåsa.

Det är solenergiföretaget EnergiEngagemang som bygger Ulvåsa Solpark. 

– Solenergi är ett kraftslag som både är billigt och går snabbt att bygga. Att få bygga solcellsparken i Ulvåsa känns mycket bra. Här finns god solinstrålning, marken är lättarbetad och det är nära till att koppla in solparken på det lokala nätet. Vi kommer att kunna utnyttja de 35 hektaren optimalt, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

Jämtkraft, med hemvist i Jämtland, producerar själva förnybar energi från vatten, skog och vind och är även Elnätsägare. Bolaget jobbar aktivt för utveckling av förnybar energi och smarta energilösningar som bygger det hållbara samhället.

– Vi är glada att få vara med och förverkliga detta projekt och på så sätt bidra ytterligare till energiomställningen, säger Ulf Larsson.

Kontakter:
Johan Skördare, vd EnergiEngagemang
070-597 46 40

Ulf Larsson, enhetschef Krafthandel på Jämtkraft
072-728 96 08