Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Vindkraftverk i Mullberg.

Vindel till tiotusentals hushåll

Jämtkraft Elnät ansluter 60 megawatt förnybar energi, till regionen och hela landet. Det motsvarar elanvändning för cirka 10 000 villor eller 40 000 lägenheter.
Publicerad:

Bolaget Vasa Vind bygger en ny vindkraftpark i Raftsjöhöjden, i Strömsunds kommun. Jämtkraft ansluter de elva vindkraftverken till det regionala nätet och vidare till det nationella stamnätet.

– En del av vindelen kommer att användas här i länet men merparten kommer att förbrukas i södra Sverige. Vår anslutning bidrar med ytterligare förnybar energi till hela landet, säger Stefan Sedin, enhetschef Jämtkraft Elnät.

11 turbiner

Vindkraftparken kommer att bestå av elva turbiner med en sammanlagd effekt på cirka 60 megawatt. Raftsjöhöjden blir den tredje delen i det 400 megawatt stora vindkraftklustret som Vasa Vind uppför i regionen, de andra redan färdigställda anläggningarna är Åskälen och Munkflohögens vindkraftparker.

Arbetet med anslutningar för vindkraftparkerna började redan 2007 på förfrågan av vindkraftsexploatörer. Regionnätet och fördelningsstationen byggdes ut och stod klart 2011 men sedan kom satsningarna på vindkraft av sig, på grund av fallande elpriser. Sedan några år är dock marknaden tillbaka.

– Även om elpriserna också nu är låga så är vindkraftverken betydligt effektivare, vilket gör att intresset för att etablera vindkraft håller i sig, säger Stefan Sedin

Anläggningen börjar byggas under tredje kvartalet i år och planeras tas i drift hösten 2021.

Läs mer om Vasa Vinds investering i Raftsjöhöjdens vindkraftpark här.