Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Jämtlands Amir Smith springer in på planen under semifinal sju mellan Jämtland-Norrköping i Sporthallen, Östersund.

Alla kan spela basket

Att Jämtland är ett av Sveriges mest basketspelande län vet kanske inte alla. Men det är faktiskt så att Jämtland Härjedalen har visat sig vara en region med stor passion för den amerikanska sporten, något som med åren gjort länet till en del av eliten. – Basket är tillgängligt, alla kan vara med och spela, säger Peter ”Pecka” Johansson, klubbdirektör på Jämtland Basket i Östersund.

Det går så långt tillbaka som till någon gång på mitten av 1950-talet. Då formades det som vi idag känner till som Jämtland Basket. Under klubbens historia har det funnits en tradition, som består än idag, av ideellt arbete. Många har lagt ner sin själ för att underhålla organisationen, en plats för sport och aktivitet, men också vänskap och relationer.

Förutom basketsporten i sig har hållbarhet alltid varit viktigt för föreningen. På senare år har man satsat lite extra på denna typ av initiativ och arbetssätt, inte minst för att möta de globala hållbarhetsmålen. I takt med att organisationen växer har de kunnat avancera till nya höjder, och med det hittat nya intäktsområden som leder till att skapa bättre förutsättningar för klubben – som att anställa personal.

Pepp innan matchen i Basketligan, final 3 mellan Jämtland Basket och Norrköping Dolphins i Östersunds Sporthall, Östersund söndag 01 maj 2022.

Foto: Per Danielsson/Projekt P

Jämtland Baskets maskot Elektra under matchen i Basketligan mellan Jämtland Basket och Köping Stars i Östersunds Sporthall, Östersund måndag 28 mars 2022.

Foto: Per Danielsson/Projekt P

Mer än bara en sport

Under samlingsnamnet Beyond Basket bedriver Jämtland Basket sina hållbara och sociala insatser. Alltifrån att engagera ungdomar till att arrangera evenemang där den som vill är välkommen att testa på basket – stor som liten, tjej som kille. När man väl skapat kontakt kan man bjuda in fler till ligamatcherna – en inspirerande mötesplats där man får möjlighet att känna hur det känns att befinna sig i basketsportens centrum. I många fall leder detta till att fler ansluter sig till organisationen, antingen som spelare eller för att hjälpa till – och för vissa är detta början på en lång resa. För andra räcker det med att få ett sammanhang, att mötas och träffa andra. Då är konceptet Street Basket ett passande koncept som inte kräver särskilt mycket mer än närvaro.

– Basket har visat sig vara något som många här gärna samlas runt. Vissa kommer själva, andra med vänner eller familjen. Vissa spelar, andra tittar på. Det är ett bra sätt att engagera både barn och vuxna och ge dem ett socialt sammanhang som bidrar till ett aktivt liv i en hälsosam miljö, säger Pecka.

Foto: Per Danielsson/Projekt P

På plats i skolorna eller på ligamatcher, vad än det gäller så krävs det ett konstant engagemang för att bedriva en organisation som har så stor betydelse för människorna som bor här, vare sig man vill bli bäst i världen eller hitta vänner och umgänge. Att besöka skolorna och interagera med unga har alltid legat Jämtland Basket nära hjärtat, och det är kanske inte så konstigt. På senare år kan man även se fler och fler tjejer som intresserar sig och kommer till basketplanen för att spela.

– I den här sporten kan du med fördel gå ner och dribbla själv om du så vill. Det är spontant, det krävs inte mer än en boll. I jämförelse med många andra sporter kostar den inte mycket vilket gör den tillgänglig och inbjudande, säger Pecka.

Tillsammans med Jämtland Basket har vi kraften

Pecka menar att basketen gör skillnad. Idrott i sig kan många gånger fungera som en brygga, och genom att komma in i ett idrottsförbund och knyta sociala kontakter den vägen minskar man risken för att hamna i mindre hälsosamma miljöer. En idrottsorganisation är så mycket mer än bara en sport, men det krävs en hel del – det är viktigt att komma ihåg. Tacksamt nog har Jämtland Basket kunnat ta del av fördelarna från Jämtkrafts partnerskap under en lång tid, vilket möjliggör alla insatser och satsningar som gör att organisationen går runt och får finnas kvar.

– Jämtkraft är och har länge varit en av våra största och viktigaste partners. Det handlar säkert om 30 år tillbaka om inte mer. De möjliggör vårt hållbarhetsarbete, våra arrangemang, våra möjligheter till att anställa personal. Det hade vi inte kunnat göra utan sponsringen, säger Pecka.

Tillsammans har vi kraften

Jämtland Basket är en av alla föreningar och organisationer som Jämtkraft sponsrar för att bidra till en livskraftig region.

@jamtlandbasket
www.jamtlandbasket.se