Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Ett upplyst hus i mörker

Tio tips som sparar energi

Oavsett elpris och elavtal är din egen förbrukning något som du alltid kan påverka själv. Vi har samlat några tips för hur du kan spara energi hemma.

Knep för att använda el utan att slösa

Här är några tips hur du kan använda el smartare, spara pengar och få ditt hem mer energieffektivt:

  1. Följ din förbrukning!
    Det är lättare att spara om du vet hur mycket du förbrukar. Via Mina sidor eller vår app Mitt Jämtkraft kan du enkelt följa din förbrukning och jämföra månad för månad.
  2. Håller husets klimatskal tätt?
    Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan ge drag, och du minskar både energiförbrukning och höjer inomhuskomforten genom att byta.
  3. Skippa ”tomgång”
    Så mycket som 30 procent av ett hems elanvändning kan vara el som används fast den inte behövs, enligt professor Louise Ödlund. Det kan vara belysning och annat som går i gång med timers, apparater i stand by-läge, laddare som sitter kvar fast de inte används med mera. Dra ur kontakter och använd grenuttag med strömbrytare för att stänga av flera apparater samtidigt.
  4. Sänk inomhustemperaturen
    En grad lägre minskar energianvändningen med fem procent om du värmer huset med el. Även med andra uppvärmningssystem gör det skillnad. Kanske behöver inte hela huset hålla samma temperatur? Sänk i utrymmen du inte vistas ofta i, som garage, källare eller tvättstuga.
  5. Släck lyset i utrymmen där ingen vistas
    Och om du inte redan bytt ut gamla glödlampor och belysningsslingor mot LED är det dags nu.
  6. Tvätta och torka energismart
    Tvätta i lägre temperatur och gärna med sparprogram, och undvik halvfulla maskiner. Om du har möjlighet; torka din tvätt på lina eller torkställning. Annars är torktumlare att föredra framför torkskåp, och du kan alltid minska torktid genom att centrifugera först.
  7. Energimärkning
    Kolla energimärkning när du köper nya vitvaror, tv, tvättmaskin eller värmepump. Energisnåla produkter kostar något mer i inköp, men det kan löna sig i längden.
  8. Kolla kyl och frys
    Minimera energiåtgång hos kyl och frys genom att placera dessa så att luft kan cirkulera runt om. Dammsug baksidan med jämna mellanrum. Kolla dörrar och lock så att de sluter tätt. Frosta av frysen regelbundet, minst en gång per år. Och sist men inte minst: ställ in rätt temperatur, +4 grader Celsius i kylen och –18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  9. Lägg locket på
    Lägg på lock när du lagar mat i kastrull. Kontrollera också att kokkärl och spisplattor är plana så att de har bra kontakt, det gör också att matlagningen går snabbare. Om du ska värma vatten är vattenkokare ett energisnålt alternativ.
  10. Maskindiska
    Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Om du diskar för hand: undvik att diska och skölja under rinnande vatten.

TA REDA PÅ MER:

  • Om du behöver råd kring uppvärmning, isolering och annat som påverkar hemmets energianvändning kan du vända dig till en energi- och klimatrådgivare i din kommun.
  • Information om energieffektivisering och smarta energival finns på Energimyndighetens webbplats, exempelvis om energimärkning av olika produkter.
  • Kontakta gärna oss på Jämtkraft om du vill diskutera din elanvändning och ditt elavtal.