Samtidigt som Åredalen fylls på med snö och skidsugna turister lyser flitens lampa starkt i Såå, strax utanför Åre by. Här hyvlar, limmar, trycker och slipar personalstyrkan på 16 personer för fullt för att möta det stora skidintresset i Sverige och i resten av världen.
Från föräldrarnas garage till fullfjädrad fabrik
I Åre Skidfabrik produceras främst det egna varumärket, Extrem, som startade redan 1981 när de två vännerna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund började snickra snowboards i föräldrarnas garage på Frösön. Hobbyn blev snabbt något större och 1993 byttes garaget ut mot en fabrikslokal för att kunna öka produktionen. Fem år senare, 1998, började även skidor att produceras och idag är det endast skidor som produceras.
Utöver det egna varumärket Extrem som Åre Skidfabrik själva äger, testar och utvecklar, produceras även skidor åt fem andra varumärken i fabriken. Varumärken från Sverige, Norge och USA.
- Det är en häftig resa som gjorts på ganska kort tid. Vi får fortfarande övertyga vissa kunder att det faktiskt är samma killar som byggde snowboards i sitt garage som idag skapar skidor i vår fabrik. Trots flera övertalningsförsök så är det inte alla som tror på oss, förklarar Tobias Liljeroth, marknadsansvarig på Extrem och Åre Skidfabrik.
Ett rekordlågt koldioxidavtryck
Skidfabriken i Åre drivs idag av 100% förnybar el som kommer från vatten, vind, sol och skog och levereras av Jämtkraft – en energimix som gör Åre Skidfabrik unika i skidtillverkningsbranschen. I en studie som Åre Skidfabrik tagit fram tillsammans med RISE visar att skidorna som produceras har lägst koldioxidavtryck i världen.
- I studien är det tydligt att energimixen har allra störst påverkan på hur stort koldioxidavtrycket blir. Att bygga en skida på samma sätt, men i ett land med en annan energimix, kan ge ett fyra gånger så stort koldioxidavtryck, förklarar Tobias.
- I vår bransch är det ett väldigt stort fokus på val av material, där olika fabriker slänger sig med olika buzzwords för att visa på hur de är hållbara. Vi kan vara trygga i att våra skidor har ett väldigt litet avtryck tack vare den energimix vi får från Jämtkraft, fortsätter Tobias.
Men Åre Skidfabrik är inte nöjda där. För att spara på energin har en toppmodern värmeväxlare installerats i fabriken, som tar vara på överskottsvärmen från produktionen och pumpar ut den i fabriken. Med varumärket Extrem som flaggskepp fortsätter skidfabriken dessutom att testa nya material för att skapa en ännu mer hållbar skida.
- Vi har just nu en ny studie i gång där vi letar efter nya, biobaserade lösningar för att få ner vårt avtryck ytterligare. För oss är det dock väldigt viktigt att vi inte skyndar på detta allt för mycket. Allra viktigast är att skapa bra skidor som håller under en lång tid – en trasig skida måste ersättas med en ny och då är avtrycket fördubblat på en gång, säger Tobias.
- Vi vill inte profilera oss med vårt hållbarhetsarbete, men vi försöker vara transparenta med vårt koldioxidavtryck. Vi är stolta över att vi har ett så pass litet avtryck som 28,8kg koldioxid och jag vågar säga att det gör oss till världens mest hållbara skidproducent, fortsätter Tobias.
Byggda och utvecklade med hjärta
Inne i fabriken arbetar 16 stolta skidåkare som verkligen brinner för sin produkt. När det kommer till det egna varumärket Extrem finns det lika många åsikter som det finns människor i rummet. En grundpelare för varumärket, som alltid strävat efter att vara nära slutkonsumenten.
- Vi har en fin tradition av att diskutera val av form och material på fabriksgolvet, men också med våra konsumenter. Våra modeller ”Opinion”, ”Roots” och ”Mother Tree” är framtagna i samarbete med Sveriges skidcommunity för att skapa en skida som skidåkarna själva vill åka på, berättar Tobias.
- Vår senaste skida är skapad på ett liknande sätt. Med den nya modellen ”Factory” har vi i personalen skapat vår egen drömskida och lyckats hitta något som vi tycker är väldigt kul att åka på, fortsätter Tobias.
Mycket talar för att Åre Skidfabriks sätt att producera skidor med varumärket Extrem är helt rätt. Under de senaste åren har nämligen samtliga community-utvecklade modeller vunnit mycket hedrande internationella priser, och den nya ”Factory” har redan tagits emot väl i svensk skidmedia.
- Just nu testar vi dessutom fram tre helt nya modeller och vi hoppas naturligtvis på samma fina respons som våra tidigare modeller fått, men framförallt hoppas vi på en kall vinter med mycket snö och skidåkning, avslutar Tobias.