Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
Solnedgång över elnätet.

Ökade kostnader höjer elnätsavgiften vid årsskiftet

Jämtkraft Elnät står inför ökade kostnader främst på grund av omvärldsfaktorer som inflation och ökade materialpriser. Det tillsammans med ökade investeringar för att möjliggöra energiomställningen gör att elnätsavgiften höjs med cirka 3 procent vid årsskiftet.

Publicerad:

Elnätsavgiften används för att bygga ut kapaciteten i elnätet. Men också till att reparera, underhålla och vädersäkra elnätet för framtiden. Allt för ett tryggt och säkert elnät, med så få avbrott som möjligt. Varje år investerar Jämtkraft Elnät omkring 200 miljoner kronor för att hålla en hög leveranssäkerhet samt möjliggöra elektrifieringen och energiomställningen i samhället.

Elnätsavgiften består av en fast och en rörlig del och det är den fasta avgiften som kommer att höjas från och med 1 januari 2023, hur stor höjningen blir beror på hur stor säkring du har i bostaden. I snitt är höjningen på cirka tre procent, vilket i rena kronor blir cirka 7 kr/månad för en lägenhet med en förbrukning på 2 300 kWh per år. För en villa med 20A säkringsabonnemang och 20 000 kWh i årsförbrukning blir ökningen cirka 20 kr/månad.