Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

En man laddar en svart elbil.

Regeringen föreslår elpriskompensation via Svk:s flaskhalsintäkter

Vid en pressträff 18 augusti presterade regeringen ett förslag för att kompensera hushåll och företag för de höga elpriserna som drabbat främst södra Sverige och som sannolikt kommer fortsätta i höst och vinter. Förslaget innebär att runt 60 miljarder ska återföras, varav 30 miljarder på vad man benämner som kort sikt.

Publicerad:

Igår 18 augusti hölls en pressträff om energipriserna med statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Under pressträffen presenterades ett förslag som innebär att 60 miljarder kronor ska återföras, varav 30 miljarder ska ske på vad som benämns som kort sikt. Återbäringen ska enligt förslaget tillfalla både hushåll och företag med fokus på kunder i södra Sverige, som drabbats hårdast av höga elpriser.

Förslaget finansieras genom återbetalning av flaskhalsintäkter som tillfaller Svenska Kraftnät. Svenska Kraftnät ska ta fram ett förslag på hur systemet ska se ut, vilket senast 15 november ska lämnas in till Energimarknadsinspektionen.

Frågeställningar gällande vem som får återbetalningar, till vilka belopp, när systemet kan börja gälla och vilka av energimarknadens aktörer som blir inblandade i det föreslagna systemet är inte besvarade i dagsläget.

Jämtkraft har inte svar på några frågor kring förslaget. Vi rekommenderar dig att följa utvecklingen i media eller via www.regeringen.se