Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Omslagsbild Framtidskraft #17

Framtidskraft avsnitt 17: Innovationsracet – en katalysator för framtiden

I det senaste avsnittet av podden Framtidskraft möter vi tre unga och innovativa företag med olika idéer men med samma horisont – lyckas de med sina idéer kommer de att bidra till en hållbar utveckling.
Publicerad:

Framtidskraft besöker i det här avsnittet Power Circle Summit i Göteborg. En hel dags seminarier som beskriver elsystemets utmaningar, men man tittar också en hel del på lösningarna. Tävlingen innovationsracet sätter fokus på behovet av innovationer som behövs för att lösa utmaningarna. Enjay plockade hem vinsten i år med sin innovation att återvinna energin i storkök. Vd:n Jesper Wirén säger att Enjay i grund och botten är ett miljöföretag, men att deras kunder framför allt drivs av ekonomi. Det visar deras marknadsundersökningar.

– Fastighetsägarna var ganska tydliga i våra undersökningar, de sa de gör inga dåliga investeringar för att hjälpa till att rädda miljön. Däremot om man kommer med en ekonomisk modell som är väldigt bra för dem, så är det positivt att det ger en miljöeffekt också.

Även Isabella Palmgren på företaget Mimbly, som har tagit fram en produkt som ska spara vatten i tvättmaskiner, ser att de ekonomiska incitamenten är stora för deras kunder men att hållbarheten också är en del av deras drivkraft. Mimbly vill se sig som ett företag som påverkar utvecklingen.

– Jag hoppas att vi kan vara en katalysator för förändring inom den här industrin, säger Isabella Palmgren.

Företaget Eneryield vill också göra skillnad och bidra i den omställning energibranschen befinner sig i. Deras innovation handlar om att analysera elkvalitet. Med en mängd data kan de med hjälp av machine learning säga när störningar ska ske. Tänkta kunder är Nätoperatörer och leverantörer av komponenter.

– Vissa nätoperatörer känns väldigt öppna och vi får lätt komma dit och presentera vad vi har att er bjuda, medan vissa kanske hellre tar rygg på andra nätoperatörer och är lite mer återhållsamma, säger Isac Kärrman på Eneryield.

Lyssna i mobilen

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på Spotify, iTunes, Acast och PodBean. Avsnitten finns även på vår webbplats.