Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
Christopher Engman och Karin Bodén pratar om gröna investeringar i det senaste avsnittet av podcasten Framtidskraft.

Framtidskraft avsnitt 21: Det måste gå snabbare att få ut energiinnovationer

För att nå klimatmålen måste det gå mycket snabbare att få ut gröna innovationer. Det menar entreprenören, författaren och investeraren Christopher Engman, som drivs av att satsa pengar i gröna investeringar.
Publicerad:

Lyssna på avsnittet här.

Pumped Hydro Storage heter det energiprojekt som han senast valt att satsa på. Det handlar om att använda uttjänta gruvschakt för klassisk pumpkraft och därmed erbjuda energisystemet lagringsfunktionen. Att Christopher Engman satsar på lagring är ingen slump, han tror att lagringen är möjligheten för att omställningen till mer grön energi ska gå snabbare.

– I den totala kalkylen för sol och vind behöver du lägga in lagring. I Sverige är den vinnande kombinationen vind och lagring, säger han och lyfter härtill också fram värmekraften som en given ersättare till kol- och kärnkraft.

Vill få fart på de gröna investeringarna

Som investerare i bland annat energisektorn drivs han av att få fart på de gröna investeringarna:

– Det är en klimatkris och vi behöver mycket snabbare få ut energiinnovationer, så en drivkraft för mig är att skjuta in pengar och kompetens i energiinnovationer så att de snabbare händer, säger han och fortsätter:

– Kostnaden för kapitalet krymper just nu för gröna satsningar och det finns väldigt god tillgång till kapitalet och det gynnar ju omställningen. Satsningar på ful energi blir dyrare och dyrare för färre vill investera, eftersom det är för stor risk att de tvingas lägga ner. Och då har man inte ens hämtat hem sina pengar.

Han menar att för att lyckas med den gröna växlingen måste stater kliva fram och våga ta ansvar:

– Man kan hålla på och prata hur mycket som helst om konsumenternas beteenden och visst det kan räcka någonstans, men det har samma problem som kommunismen: Varför ska jag göra när ingen annan gör? Regeringar måste sätta ner foten och kraftigt beskatta fel energislag och i stället göra en grön växling för att skynda på omställningen. Mer lagstiftning och incitament, säger Christopher Engman.

Lyssna i mobilen

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunes, Acast och PodBean.